Elza
-4 °C
4 °C

Fővárosi Törvényszék: Jogellenes az SZFE-sztrájk

2020.10.23. 12:12

Jogellenesnek találta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóinak sztrájkját elsőfokú végzésében a Fővárosi Törvényszék – közölte a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint az SZFE újonnan kinevezett vezetése.

Mint a közleményben felidézik, az SZFE sztrájkbizottsága korábban nyolc (először hat, majd újabb két) pontban fogalmazta meg követeléseit a munkáltatóval, az SZFE vezetésével szemben. Ennek két pontját szerintük az SZFE vezetése teljesítette.

Kapcsolódó

Mától sztrájkolnak az SZFE dolgozói

Mint írják, a sztrájk reggel 8-kor kezdődött, délután fél 5-ig tart, és ezt így folytatják minden nap.

Az SZFE vezetése a sztrájkkövetelésben megfogalmazott 10 százalékos béremelésen túl további 15 százalékos fizetésemelést biztosít 2021. január 1-jétől az egyetem dolgozói számára. Emellett elfogadták azt a követelést is, hogy a korábbi munkarend szerint legyen lehetséges a munkavégzés – áll a közleményben.

Mint írják, a sztrájkkövetelésben megfogalmazott további hat pont alapján indított sztrájkot a Fővárosi Törvényszék végzése minden pont esetében jogszabályellenesnek ítélte.

Kapcsolódó

Sztrájk az SZFE-n, ha a munkabeszüntetést jogszerűnek minősítik, alternatív oktatást szervez a kuratórium

Figyelmeztető sztrájkba kezdtek az SZFE dolgozói, a kuratórium alternatív oktatást szervez, ha a bíróság kimondja, hogy jogszerű a munkabeszüntetés.

Az SZFE vezetése által elfogadott két pont esetében azt is megállapította a bíróság, hogy a sztrájkot azelőtt kezdték meg a munkavállalók, hogy a törvényes határidő a sztrájk előtti kötelező egyeztetésre lejárt volna.

Mint fogalmaznak, a sztrájkbizottság tagjai jogellenes sztrájkba hajszolták bele az SZFE munkavállalóit. Azt írják:

Arra kérjük az sztrájkban részt vevőket, hogy az egyetem vezetésének irányítása mellett folytassák a munkájukat!

Kapcsolódó

Ascher Tamás: Végtelenül ötletesen harcolnak a színművészetis lázadók

Az SZFE volt rektora ellenállási stratégiákról, Fidesz-közeliségről és propagandapanelekről.