A magyaroknak tetszik, hogy semennyi alkoholt nem szabad inni vezetés előtt

2020.10.24. 18:25

Korábban felmerült – Nagy István agrárminiszter pendítette meg –, hogy az Orbán-kormány esetlegesen lazítana az ittas vezetésre vonatkozó szigorú szabályozáson, de gyorsan visszakozott ettől. Ez jó döntésnek bizonyult, már csak azért is, mert az emberek többsége hagyná a szabályozást úgy, ahogy van – derül ki egy, a napi.hu számára a Pulzus kutató által készített felmérésből.

Nagy István agrárminiszter még október elején említette egy villányi rendezvényen, hogy párbeszéd indulhat a vezetés előtti alkoholfogyasztásra vonatkozó zéró tolerancia viszonylagos fellazításáról. A Kormányzati Tájékoztatási Központ az RTL Híradó kérdésére azonban azt közölte akkor, hogy

a szakmai szervezetek minden évben ezt javasolják, de az emberek nem támogatják a lazítást, ezért a kabinet nem tervezi a szabályozás módosítását.

Mivel a gyors kormányzati cáfolat után már Nagy István agrárminiszter is elzárkózott a nyilatkozattól, úgy tűnik, hogy ez inkább a miniszter saját gondolataként röppent fel, semmint konkrét kormányzati tervként.

Az Orbán-kormány sejtése beigazolódott ebben a kérdésben, a reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a többség – mintegy 58 százalék – továbbra is fenntartaná a jelenlegi szigort, és mindössze 17 százalékuk vélte úgy, hogy egy pohár sörnek vagy bornak még bele kellene férnie.

A maradék 25 százalék valószínűleg irrelevánsnak érezte a kérdést magára nézve, és a „nem iszom alkoholt” válaszlehetőség mellett döntött, habár a kérdés bőven nem csak az alkoholt fogyasztó állampolgárokra van szignifikáns hatással.

Európa legtöbb országában egyébként nincs zéró tolerancia: lazább szabályozások mellett a közúti balesetek átlagban mintegy negyede köthető vezetés előtti alkoholfogyasztáshoz. Magyarországon ez az arány némileg alacsonyabb, annak ellenére, hogy az alkoholizmus idehaza népbetegségnek számít. Ez viszont javuló tendencia mellett még így is 1394 ittasan okozott balesetet jelent a tavalyi évre nézve, amelyből 47 volt fatális.