Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Spanyolországban

2020.10.25. 19:12

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a spanyol kormány vasárnap ismét szükségállapot elrendeléséről döntött, amely törvényi keretet biztosít az éjszakai kijárási tilalom bevezetéséhez.

Rendkívüli helyzetben élünk. (...) Azért rendeltünk el újból szükségállapotot, mert a fertőzések megfékezéséhez és a vírus feltartóztatásához ez a leghatékonyabb eszköz

– fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után tartott madridi sajtótájékoztatón.

Az ország 17 tartománya és két észak-afrikai exklávéja közül 11 kérvényezte ezt a lépést a kormánynál az elmúlt néhány napban.

A járvány miatt országos szükségállapot bevezetésére legutóbb március közepén került sor, a spanyol parlament ezt összesen hatszor hosszabbította meg, és fenntartotta egészen június 21-ig.

Míg a tavaszi intézkedéssel lakhelyelhagyási tilalom is együtt járt, most csak az éjszakai kijárást korlátozzák, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig. A korlátozás kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával.

Az egyetlen kivételt a Kanári-szigetek jelentik, ahol a kedvező járványügyi adatok miatt nem lép életbe korlátozás. Több európai ország, például Nagy-Britannia, Németország és Svédország épp feloldotta a karanténkötelezettséget a spanyol szigetekről érkezőkkel szemben.

Pedro Sánchez epidemiológiai szakértőkre hivatkozva elmondta: a járvány második hulláma nagyban eltér az elsőtől, kevesebb a halálos áldozat, alacsonyabb a fertőzöttek átlagéletkora, és kisebb az egészségügyre nehezedő nyomás, ezért most más típusú intézkedésekre van szükség.

Túl sok az illegális buli az utcákon

A spanyol hatóságok szerint jelenleg az illegális utcai és házibulik okozzák a legtöbb problémát. Például a madridi városi rendőrség adatai szerint a múlt hétvégén több mint 300 összejövetelen kellett intézkedniük.

A miniszterelnök elmondta: hatnál többen nem gyűlhetnek össze sehol sem, kivéve ha együtt élő családtagokról van szó. A most országossá váló szabályt már több tartomány bevezette korábban.

A további járványügyi tilalmakról, mint például a szabad mozgás területi korlátozása, a tartományok maguk dönthetnek.

A kormány a jövő héten fogadja el és nyújtja be a parlamentnek azt a javaslatát, hogy a most elrendelt szükségállapot tartson jövő év május 9-éig. A járványügyi szakemberek szerint ennyi idő kell, hogy ne csak a második hullámon, hanem a járvány legártalmasabb időszakán túljussunk – jegyezte meg Pedro Sánchez.

Hozzátette: az egészségügyi miniszter kéthetente beszámolna a parlament illetékes bizottságának a járványügyi helyzetről.

A koronavírus megjelenése óta Spanyolországban már több mint egymillió fertőzöttet regisztráltak, azonban a kormány szerint a valós esetszám ennek háromszorosa lehet. A 47 milliós országban jelenleg átlagosan százezer emberből 361 fertőzött. A spanyol kormány azt szeretné, hogy ez a szám 25 alá csökkenjen.

Az olasz egészségügy szintén a tavaszihoz hasonló országos zárást sürget, miután a napi esetszám pénteken túllépte a 19 ezret, és már hat régióban elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat.

Kapcsolódó

Koronavírus: az egész ország lezárása is szóba került az olasz politikában

Jelenleg több mint 186 ezer az aktív betegek száma, több mint tízezren vannak kórházban, több mint ezren intenzíven.  • Tippek
  • Árfolyam