Az „oszlopalkat” nem bodyshaming – Lakatos kontra Dúró, harmadik menet

2020.10.25. 19:59

Szombaton Lakatos Márk Müller Cecília után Dúró Dóra öltözködését vette elő a közéleti szereplők ruházkodásával foglalkozó divatsorozatunkban, szigorúan szakmai szemmel. Az írás kapcsán az érintett is szót emelt, és Facebookján reagált Lakatos Márk felvetéseire. 

Lakatos viszontválaszra jelentkezett, és a következőket juttatta el szerkesztőségünkhöz:

Az országgyűlési képviselő szerint

Lakatos csúsztat, amikor »félmilitáns tábornak« nevezi a Balaton-átúszás hivatalos honvédségi sátrát.

  • „Jogos a vád, elnézést, hogy nem volt pontos a helyszínmegjelölés. A lényegen azonban nem változtat, hogy Dóra alakjáról elismeréssel adóztam az Index cikkében, 4 gyermek megszülése után is roppant csinosnak találom őt.”

Lakatos Márk inkább sportos megmérettetésekre kéne fordítsa az energiáját, az javíthatna a megjelenésén.

  • „Ezzel egyetértek, épp óriás úszóedzésről jövök, ennek a kérésének tehát maradéktalanul eleget tettem” – így Lakatos, aki nem tudta nem észrevenni, hogy a dolog illusztrálására a képviselő a saját beach body fotósorozatát használta fel, aminek pont az volt a fő üzenete, hogy senkit ne ítéljünk el a testalkata miatt.

Általános és nem Dúró Dórától érkező vád, hogy nem elegáns bodyshamingelni egy négygyermekes édesanyát.

  • „Ha valaki foglalkozik stílussal, de ha csak olvas e témában, tudja, hogy négy testtípust különböztet meg a szakma a mell, a derék, a csípő arányait figyelembe véve. Ezek pedig a homokóra-, az alma-, a körte- és az oszlopalkatok. Nem arról van szó tehát, hogy kié rosszabb vagy jobb. Annyi történt, hogy egy bikinis kép alapján meghatároztam Dóra alakját, abban nem volt értékítélet, tényközlés volt. Egyébként meg is dicsértem, így aki ebbe próbál belekötni, az szakmaiatlan. Nekünk, stílustanácsadóknak az a dolgunk, hogy az alkati adottságokat figyelembe véve a legelőnyösebben öltöztessük fel az embereket. Az oszlopalkatról hadd mondjak el annyit, hogy ilyennel rendelkezik a legtöbb modell és sportoló, nem véletlen tehát, hogy őket a legkönnyebb öltöztetni. Dúró Dóra öltözködését egyébiránt nem akarom megváltoztatni, az írás csupán egy véleménycikk volt.”
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Csillagszórók! Hogy világos legyen: az "oszlop" alkat a 4 alap női alaktípus egyike. Ez nem értékítélet, hanem egy besorolás. Amúgy pont a modellek nagyrésze "oszlop" alkat. Felőlem Dóra azt hord amit akar, mert én aztán senkit nem akarok megváltoztatni, csak ha kéri ;) de véleményem lehet arról, hogy a ruhái miről beszélnek :)

Mark Lakatos (@markolakatos) által megosztott bejegyzés,

És akkor a végén egy kis stíluslecke arról, mi is az az oszlopalkat.