Százszázalékos táppénzt kaphatnak a covidos tanárok, de igazolni kell, hogy az iskolában kapták el a fertőzést

2020.10.26. 09:58

A munkából betegség vagy karantén miatt kieső pedagógusok pótlása egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az iskolák, óvodák működésében – tájékoztatta a Magyar Nemzetet  az állami intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ. Közlésük szerint  a központ nem vezet nyilvántartást a koronavírussal fertőzött pedagógusokról.

Minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt arról, hogy fertőzés vagy annak gyanúja miatt hány pedagógusnak és diáknak rendel el karantént. A karanténban lévő, de nem beteg pedagógusok vállalhatják, hogy otthonról is ellássanak feladatokat, ebben az esetben pedig a teljes fizetésüket folyósítja a fenntartó.

Kásler Miklós miniszter szeptemberi bejelentése szerint a munkájukat ellátni nem tudó, koronavírusos vagy szoros kontaktnak minősülő pedagógusoknak sem kell lemonda­niuk a fizetésükről, az ígéretek szerint ők is százszázalékos táppénzre jogosultak. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint azonban az ígéret gyakorlati alkalmazására még várni kell.

Úgy tudjuk, hogy a kormányülésen már elfogadták a szóban forgó módosítást, de a konkrét jogszabály még nem született meg róla

– mondta Horváth Péter.

Ami a kiesők helyettesítését illeti: a heti 32 órás kötött munkaidő terhére beoszthatók a tanárok eseti helyettesítés keretében, ám ha a helyettesítések száma meghaladja a napi kettőt, illetve a heti hat órát, akkor túlórapénzt kell fizetni a pedagógusnak.

Amennyiben az eseti helyettesítés rendkívüli munkavégzést (például hétvégi munkát) vagy más munkakörbe való átirányítást is eredményez, akkor a közalkalmazottak esetében ugyancsak jár a külön díjazás. Erre már Rétvári Bence parlamenti államtitkár világított rá Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában. Jelezte továbbá, hogy a pedagógus intézményben való megfertőződése munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül, amelynek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni. Ilyenkor jár a százszázalékos táppénz.

Az igazgatók is segíthetnek bizonyítani, hogy az iskolájukban dolgozó tanár a munkahelyén kaphatta el a fertőzést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid–19-cel fertőzött személlyel. Hogy a köznevelésben eddig összesen hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal, azt nem tudni. 

a Pedagógusok Szakszervezete szerint eddig három tanár halála köthető a járványhoz.

Linkpreview Miniapp
Kapcsolódó

Három pedagógus halt meg eddig koronavírusban

A PSZ a tanárok tesztelését követeli.  • Tippek
  • Árfolyam