Az MSZP újra állami felügyelet alá venné az SZFE-t

2020.10.26. 13:37
A párt törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentben.

Tóth Bertalan, Gurmai Zita, Harangozó Tamás, Hiller István, Kunhalmi Ágnes, Tóth Csaba közös előterjesztése szerint vissza kell vonni azt az elhibázott döntést, ami miatt az SZFE alapítványi fenntartásba került. Azt javasolják, hogy a Vidnyánszky Attila vezette alapítványt meg kell szüntetni, az egyetem fenntartását ismét állami feladatként kell meghatározni.

Az MSZP politikusai szerint a májusi döntés óta többször is beigazolódott, hogy:

súlyosan sérült az egyetemi szabadság több száz éves elve.

Szerintük az egyetemnél nem egyszerű „adminisztrációs” változás történt. Az alapítvány kuratóriumába, az egyetem vezetésébe az Orbán-kormány olyan embereket delegált, akik úgy akartak gyökeres változásokat, hogy közben fittyet hánytak az oktatók és hallgatók véleményére, kéréseire.

Az előterjesztők emlékeztettek arra, hogy október 23-án több mint tízezren tüntettek az Orbán-kormány egyetemi politikája ellen (illetve az egyetem mellett).

Kapcsolódó

„Tisztelt Miniszterelnök Úr, sok itt az egyet nem értő kéz a magasban!”

Több mint tízezren vonultak október 23-án a Műegyetemtől az Urániáig az SZFE-s diákok felhívására. Videó a tüntetésről.

Az ellenzéki képviselők szerint immár a kormánypártoknak is meg kell hallaniuk a diákok és oktatóik követelését, hogy az állam saját feladataként biztosítsa a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartását.

A magánosítás elhibázott döntését vissza kell vonni!

– írják.

A törvényjavaslat szerint a fenntartói jog ezért a Színház- és Filmművészetért Alapítványról az államra szállna vissza. Az alapítványt megszüntetnék, a korábban átadott ingatlanok és ingóságok is ismét állami tulajdonba kerülnének.

Kapcsolódó

Nem mellettük tüntettünk! - üzente Gulyás Gergelynek az SZFE hallgatója

A miniszter érdekes kijelentésére reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákja.