Müller Cecília: Halottak napján is mindenki uralkodjon magán

2020.10.26. 12:20

Jelentősen nő a fertőzöttek száma világszerte, Európában is drámai a helyzet. Meredeken emelkedő szakaszban van jelenleg a koronavírus-járvány második hulláma

– jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait, részvétét nyilvánította a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és megjegyezte, annak ellenére, hogy az elhunytak jelentős többségben az idősebb korosztályból kerülnek ki, mindennap van közöttük középkorú is. Az országos tisztifőorvos kérte, hogy a krónikus megbetegedésben szenvedők törekedjenek rá, hogy a betegségüket egyensúlyban tartsák, hiszen ezáltal csökkentik a kockázatot fertőzés esetén.

op1
Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook

Az egészséges embereknek Müller Cecília azt üzente, hogy a természetes vitaminbevitel lehetősége adott gyümölcsökből és zöldségekből, de C- és D-vitaminból pótolni kell majd a szükségletünket télen. 

Felszólaláskor azért nem kell maszkot viselni

Az egyéni felelősségről az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy a jogszabályokon, ajánlásokon túl mindenkinek megvan a szerepe a vírus terjedésének lassításában.

Óriási a felelősségünk, hogy ezt lassítsuk, hiszen nem mindegy, hogy az egészségügyi ellátórendszerre milyen teher nehezedik.

Müller Cecília arra kért továbbá mindenkit, tartsa be a már meghozott szabályokat, és azokat is, amelyeket a továbbiakban hoznak meg. Felidézte, hogy a sportrendezvényeken kötelező a maszkhasználat.

Kiemelte, hogy maszkot viselni a szabadtéri rendezvényen is kötelező, csak a felszólalás idején hagyható el. Ez azért fontos, mert ezeken az eseményeken nehézkes a másfél méteres távolság megtartása. Ami az őszi szünetet illeti, figyelmeztette a diákokat, ha sokan verődnek össze zárt térben, az kedvez a vírus terjedésének. Most válasszák inkább a családi programokat, és „az informatika nyújtotta kontaktustartással” próbálják meg az életüket folytatni – mondta.

Újságírói kérdésre az országos tisztifőorvos elárulta, hogy már csaknem egymillió PCR-tesztet végeztek el a járvány kezdete óta. Az elmúlt napokban bevezették az antigénalapú teszteket is, amelyek gyors diagnosztikára adnak lehetőséget. Járványügyi érdekből ezek térítésmentesek.

Ami azt a kérdést illeti, hogy a járvány terjedése kicsúszott a hatóságok kezéből, úgy vélte, hogy az Egészségügyi Világszervezet is a járvány dinamikájához igazodva határozza meg javaslatait, az ötszázalékos küszöböt tavasszal állapította meg. Magyarország jelenleg is megfelel a WHO erről szóló kritériumainak. Kiemelte, gyakorlatilag értesülnek az összes koronavírusos betegről, és ezért meg tudjak tenni a járványügyi védekezéseket.

A pedagógusok fertőzöttségéről azt mondta, a Klebelsberg Központ nem minősül adatgazdának és adatkezelőnek. Az igazgatók nyilván tudnak a fertőzöttekről, hiszen ez a munkaszervezés miatt is fontos, a szünet után pedig elmondják, hogy az operatív törzs milyen intézkedéseket hozott. Az információ rendelkezésre áll, de hogy ki milyen módon kezelheti ezeket, azt a jogszabályok tartalmazzák.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy jelenleg tizenegy 14 éven aluli gyerek van kórházban, de egyiküket sem kellett lélegeztetőgépre kapcsolni, jó általános állapotban vannak, megfigyelésre vitték be őket.

A jelenlegi szabályok szigorú betartása szerinte egyelőre elegendő, azokat viszont nagyon komolyan kell vennie mindenkinek.

A maszkviselés, a fertőtlenítő kézmosás és a gyakran érintett területek fertőtlenítése is fontos. Nem kizárt, hogy egyéb intézkedést is hoznak majd, ha úgy látják, hogy szükséges.

A halottak napi hétvégére a tisztifőorvos azt javasolta, hogy kölcsönösen vigyázzunk egymásra, ha bárkinek felső légúti betegségtünete van, akkor egyszerűen ne hagyja el a lakhelyét.

Ez annyira alapszabály, hogy kérem szépen, hogy ilyenkor uralkodjon magán.

Ha valaki tömegközlekedési eszközön megy a temetőbe, kötelező a maszk használata, kocsiba viszont csak olyan emberek üljenek, akik egy háztartásban élnek. A fizikai kontaktusokat szorítsák háttérbe.  • Hírek
  • Árfolyam