Negyedmilliárd forintot utazott el tavaly Orbán Viktor és a kísérete

D MTI20190224001
2020.10.26. 09:29

Összesen 256 millió forintot költöttek 2019-ben és 2020 szeptemberéig Orbán Viktor miniszterelnök és stábja  hivatalos ügyekben tett utazásaira – írja a Népszava. A lap közérdekű adatigénylést nyújtott be, a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszul küldött listája szerint pedig Orbán Viktor és kísérete 2019 év elejétől idén szeptemberig 55 alkalommal járt külföldön, a két év alatt összesen 93 napot töltött távol Magyarországtól, tehát évi 250 munkanappal számolva minden ötödik munkanapon volt házon kívül a miniszterelnök.

A miniszterelnök utazásainak többsége egynapos volt, de 2019 áprilisában Pekingben például négy napot töltött, idén júliusban pedig ötöt Brüsszelben. A pénz legnagyobb része útiköltségekre ment el, szállásra összesen 95 millió forintot költöttek. Azt a KKM árulta el, hány vendégéjszakát foglaltak, és azt sem, hogy a miniszterelnök hol szállt meg.

Bár több mint egy tucat utazás csak egy napig tartott, a legtöbbször mégis számoltak fel szállásköltséget. Ennek oka a Népszava szerint az, hogy a küldöttség hajnalban érkezett, vagy napközbeni tartózkodásra is béreltek szobákat, vagy a delegációban volt olyan személy, aki jóval előbb érkezett, mint Orbán Viktor.

Néhány utazásra a miniszterelnök a honvédségi gépeket használta: tavaly a 28 fős miniszterelnöki küldöttség is azzal repült Jeruzsálembe. Erre a KKM 2,2 milliós útiköltséget számolt el, ami nagyjából meg is felel az Airbus egy ekkora útra számított üzemeltetési költségeinek.

Kapcsolódó

Több mint ötmilliárd forintba kerülhetett a kínai egészségügyi eszközök szállítása

A Népszava szerint járatonként 72 millió forintba is kerülhetett, hogy a Wizz Air védőfelszerelést hozott haza.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik Sarm-es-Sejkbe 2019. február 24-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)