Az infektológus szerint botrányos, hogy nézők előtt tartották meg az FTC–Újpest-meccset

2020.10.26. 07:06

A koronavírus-járvány magyarországi megfékezéséről szólt az ATV Civil a pályán című műsora, amelyben Zacher Gábor toxikológus arról beszélt, hogy az esetek nagy ütemben növekedő száma miatt szigorításokra lenne szükség, például

kijárási korlátozásra, idősávos vásárlásra, az iskolák bezárására és természetesen sokkal több tesztelésre.

Ő tudja – fűzte hozzá –, hogy a mérlegnek két serpenyője van, egyik oldalon a gazdaság, másikban az egészségügy van, de ő az egészségügyre szavaz.

A toxikológus szerint a járványkezelés ma egy politikai kérdés, pedig valójában egészségügyi, szervezési és szakmai kérdésnek kellene lennie.

A műsorban megszólalt Pusztai Erzsébet infektológus is, aki úgy nyilatkozott, hogy 

én azt megértem, hogy most nem ebben a nagyon kemény lezárásban gondolkodnak, de a járványvédelemnek működnie kellene.

Szerinte főként a tesztelésnek és a kontaktkövetésnek kellene gördülékenyebben zajlania. Emellett fontosnak tartja a szabadtéri maszkviseletet, főként ott, ahol sok ember van együtt, hozzátéve, hogy a tömegrendezvényeket egyáltalán nem lenne szabad megtartani. Botrányosnak nevezte, hogy szombat este nézők előtt rendezték meg az FTC–Újpest-futballmérkőzést, miközben Európa-szerte zárt kapus meccseket tartanak.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az operatív törzs ülése után arról beszélt egy videóban, hogy az egészségügy szerinte állja a sarat, de szeretnék elérni, hogy a maszkviselés általánossá váljon.