A maszkviselés az oltás után is velünk marad

2020.10.27. 10:27

Az első hullám csak bemelegítés volt, nagyon alacsonyról indultunk, most már sokkal nagyobb a fertőzöttség szintje, és a szakemberek szerint a valódi globális fertőzöttség tizedét mutatják csak a tesztek eredményei – mondta Lisziewicz Julianna immunológus az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Szerinte egyre nagyobbak lehetnek az újabb járványhullámok. Beszélt a nyájimmunitás elérhetőségéről – megjegyezve, hogy már itthon is akadnak újrafertőződött betegek. Kijelentette: 

oltás esetén is legalább egy évig marad még a maszk és a kézmosás.

Az immunulógus beszámolt arról is, hogy decemberre várják három különböző vakcina klinikai eredményeit az Egyesült Államokban, a hatóságnak el kell döntenie, hogy engedélyezi-e tömegek beoltását. Ehhez legalább 50 százalékos hatékonyságot kellene igazolni jelentősebb mellékhatások nélkül.

Az is kérdéses még, hogy mennyi időre ad védettséget az oltás, és vajon beadatják-e majd maguknak az emberek. 

Az immunológus szerint sem egy vakcinát, sem egy terápiát nem lehet senkire rákényszeríteni, elsődlegesen informálni kell az embereket. A gyerekvakcinák kapcsán kitért arra, hogy általában nagyon biztonságosak, azonban az újabbak kapcsán még nem áll rendelkezésre elég adat. Azt is elmondta, hogy elindult a vakcinák tömeggyártása annak ellenére, hogy még nem engedélyezték. Első körben Egyesült Államokban kezdik meg az oltást, de az EU nagyon erősen lobbizik, hogy hozzánk is eljussanak.

Nem csak a tömegvakcina jelent megoldást, ők például azon dolgoznak, hogy előre jelezzék, kinél milyen immunválaszra van szükség a vírus okozta támadás kivédésére. Lisziewicz Julianna részletesen kifejtette, hogy egy mesterségesintelligencia-rendszerrel próbálják az emberek genetikáját vizsgálni, és feltérképezni, milyen természetes anyagokkal lehetne az immunrendszert erősíteni ahhoz, hogy fel tudja venni a küzdelmet a vírussal szemben.