Már több mint 13 ezer ágy szolgálja a koronavírus-fertőzöttek gyógyítását

2020.10.27. 07:18

Hatszázhatvan ággyal bővült a kapacitás a koronavírusos betegek ellátásában a váci, ceglédi, esztergomi, hatvani, bajai és orosházi kórházak bevonásával. A most kijelölt intézmények elsődlegesen a Covid-gyanús betegek ellátásában vesznek részt, mivel jellemzően olyan területeken találhatók, ahol viszonylag magas a fertőzésszám – mondta az InfoRádiónak Horváth Ildikó, az Emmi államtitkára. A védekezésbe újonnan bevont kórházaknak első körben az ágyaik mintegy húsz százalékát kell felszabadítaniuk a Covid-gyanús esetek fogadására. Az államtitkár szerint továbbra is érvényes az a járványvédelmi megközelítés, hogy ameddig csak lehet, adott intézményekbe koncentrálják a koronavírusos betegek ellátását.

Mindez a négy Pest megyei kórházban 462 ágyat, illetve Baján és Orosházán további 200 férőhelyet jelent.

Horváth Ildikó kijelentette: a napi új betegszám-növekedésre alapozva úgy készülnek a védekezésre, hogy lényegesen több ellátásra alkalmas ágy legyen, mint amennyire a becsléseik szerint valóban szükség lesz. Eddig 8500 ágyat jelöltek ki Covid-ellátásra, ez az új intézmények bevonásával 13 500-ra emelkedik, ami az államtitkár szerint a többszöröse annak, mint amennyire a jelenlegi becslések szerint a következő hetekben, hónapokban szükség lehet. 

Horváth Ildikó elmondta, az eddig kijelölt intézmények intenzívkapacitása elégséges a szükséges műtétek kiszolgálására, és bármikor megkaphatják a tréninget a Covid-ellátásra azok, akiknek ez eddig nem volt meg.  

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy Magyarországon

az intenzív ellátási igényű koronavírusos betegek száma annyira alacsony, hogy még az elsődlegesen kijelölt kórházakban is megoldható az ellátásuk.

Az újonnan kijelölt intézményekbe nem várhatók újabb jelentős átvezénylések, rendelkeznek a megfelelő létszámmal. Hozzátette: ha a szükség úgy hozza, illetve a járványgörbe másképp alakul az elkövetkezendőkben, újabb kórházakat jelölhetnek ki.