Kövér László alaposan megbírságolta Jakab Pétert

2020.10.27. 11:18

Mintegy 4,4 millió forintra bírságolta meg Jakab Pétert, a Jobbik frakcióvezetőjét az Országgyűlés házelnöke a múlt heti akciója miatt – írta a képviselő nyilatkozata nyomán az Alfahír. Jakab Péter hétfőn szeretett volna egy zsák krumplit elhelyezni Orbán Viktor asztalán a borsodi időközi választás kapcsán felmerült kormánypárti szavazatvásárlási vádakra utalva. Ezt azonban több fideszes képviselő – köztük Kocsis Máté, Balla György és Kövér László – odalépve megakadályozta.

Jakab Péter a kéthavi fizetésének megfelelő összegű bírság kapcsán úgy fogalmazott: „Egy jogállamban ezzel nyilván jogi útra lehetne terelni az ügyet, de mi nem élünk jogállamban. Annyit tehetünk, hogy a mentelmi bizottsághoz fellebbezünk, de azért nagy csodavárás nincs ebben a kérdésben.”

Noha a képviselő már eddig is a legtöbb bírságot begyűjtött ellenzéki politikus volt, ekkora összegre még sohasem büntette meg a házelnök. A parlament rendjét és méltóságát megóvása érdekében a képviselőkre kiszabható pénzbírság 2013 óta létezik.