Több mint kétszáz koronavírusos egy Veszprém megyei szociális intézményben

2020-10-27 09 11 32-82 8403 – Google Térkép
2020.10.27. 09:29

A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményében az október 26-i adatok szerint 202-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 9 személyt kezelnek jelenleg kórházban, a többi ellátott állapota kielégítő vagy tünetmentes – tájékoztatta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese, Fazekas Andrea az Indexet. Arra is kitért, hogy 54 dolgozó koronavírustesztjének eredménye lett pozitív.

Az intézmény a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott utasítás előírásai szerint jár el a fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében

– közölte Fazekas Andrea megkeresésünkre válaszul.

A Veszprém megyei intézmény alaptevékenységei közé tartozik – többek között – a fogyatékos, pszichiátriai beteg, szenvedélybeteg és fogyatékos személyek ápolása, gondozása, egyéb habilitációs és rehabilitációs jellegű ellátása.

Hétfőn a parlamentben a jobbikos Rig Lajos az azonnali kérdések órájában arról beszélt, hogy egy héttel korábban olyan információt kapott, miszerint az állami fenntartású, ugyanezen intézményhez tartozó darvastói foglalkoztató intézetben is felütötte fejét a koronavírus-járvány. Azt is elmondta, hogy ezzel kapcsolatban írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi).

Parlamenti sablonválaszában Vitályos Eszter Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta,

nem tud arról,

hogy a darvastói foglalkoztató intézetben járványügyi gócpont alakult volna ki, de utána fognak nézni, és minden szükséges járványügyi intézkedést meghoznak és betartatnak majd.

Rig Lajos a viszontválaszában azt mondta, az Emminek küldött írásbeli kérdése után, múlt hét csütörtökön és pénteken kezdték el a teszteléseket a darvastói intézetben, és az első információi szerint a 120 tesztből 102 pozitív lett.

A Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének küldött – október 21-én jegyzett – levelében Rig Lajos arról tájékoztatott, hogy a darvastói telephely dolgozói szerint több dolgozó és gondozott is elkapta a vírust. A minisztertől arra kért választ, hogy mikor várható az intézmény teljes tesztelése.

Sajnos van, aki lélegeztetőgépre került. Mivel az idősotthonokban, szociális intézményekben ellátottak is a veszélyeztetett csoportba tartoznak, ezért szükséges lenne a fokozott védelemre

– írta a jobbikos képviselő.

Mivel a szóban forgó intézménynek több telephelye is van (Dáka, Kamond, Lesencetomaj, Nyírlak, Fenyveserdő otthon Veszprém, Gondozóház Veszprém, Darvastó), az Index újabb kérdésekkel kereste meg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségét, hogy kiderüljön, mely telephely vagy telephelyek érintettek a koronavírus-fertőzésben.

Ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.

(Borítókép: Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének bejárata Dákán. Fotó: Google Street View)