Az utcán még épp nem kötelező a maszk

maszk divat-09-BS
2020.10.28. 17:54
Kezd belezavarodni, hogy most épp kinek, hol és hogyan kötelező maszkot viselnie? Segítünk! Maszkhasználati kisokos Müller Cecília legjobb mosási tanácsaitól a szankciókon át Karácsony Gergely sál- és kendővisszavonó rendeletéig.

Hány éves kortól élnek a kötelező maszkviselési szabályok?

Hatéves kor alatt nem kötelező a maszkhasználat. Ettől még persze, aki szeretne, adhat maszkot hat évnél kisebb gyermekére.

Kell-e maszkot viselni az oktatási intézményekben?

A tanórákon és a többi iskolai foglalkozás alatt lehet maszkot viselni, de nem kötelező. A magyar iskoláknak kiküldött járványügyi intézkedési terv alapján, ha kevés a hely a közösségi tereken, ezért nem lehet megtartani a legalább másfél méteres védőtávolságot az intézményben, javasolt a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.

Bemehet-e a szülő maszkban az iskolába?

Ha a felnőtt kísérő megfelelően (orrot, szájat folyamatosan fedve) viseli a maszkot, a testhőmérséklet-mérési pontig beléphet az intézménybe.

Pontosan hol kötelező most a maszkviselet?

Összességében a zárt, közösségi terekben. A maszk hordása különösen ajánlott, ha nem tudjuk tartani a másfél méteres védőtávolságot, ahogy abban az esetben is, amikor idős családtagjainknál teszünk látogatást. Ahol egész pontosan kötelezően maszkot kell viselnünk: 

 • a tömegközlekedési eszközökön,
 • a várótermekben és a megállókban,
 • az üzletek és bevásárlóközpontok területén,
 • a mozikban, színházakban, koncerteken, múzeumokban, a könyvtárak és a levéltárak közönség által látogatott területén és a többi kulturális intézményben,
 • az egészségügyi és szociális intézményekben, a rendelőkben,
 • a bankokban, a közszolgálati és postai, illetve irodai ügyfélszolgálatokon.

Mi a helyzet a sportrendezvényekkel és a tüntetésekkel?

Kötelező a maszkviselés október 23-tól a szabadtéri és a sportrendezvényeken, azaz a meccseken, illetve a szabadtéren megtartott gyűléseken, vagyis a tüntetéseken is.

Akik ez alól kivételt képeznek:

 • a sportolók,
 • az edzők,
 • a mérkőzésvezetők,
 • a versenybírók és segítőik,
 • amíg a gyűlés, a tüntetés szónoka szónoklatát elmondja.

Kötelező-e a maszk az utcán?

Egyelőre nem, de egyes megszólalások és felvetések szerint igény lenne rá. Például néhány nappal ezelőtt írtuk meg, hogy Szepesvári Szabolcs, a kiskunhalasi mobil járványkórház főigazgatója szerint a nagyvárosokban akkor is maszkot kellene hordaniuk az embereknek, amikor kimennek az utcára.

Kapcsolódó

Mikor szabályos a maszkviselet?

Csak abban az esetben, ha maszk az orrot és a szájat folyamatosan és együttesen elfedi. A maszk lehet orvosi, munkavédelmi, illetve textilből vagy más anyagból készült maszk. Miután felvettük, lehetőleg már ne nyúljunk hozzá. Miután levettük a maszkot, mindenképp fertőtlenítsük a kezünket. Továbbá a maszk szorosan illeszkedjen az arcra, ne legyenek nyílások közte és az arcunk között. Amennyiben van a maszknak orrpántja, minél szorosabban igazítsuk rá az orrnyeregre, a fülénél is húzzuk kellően szorosra a madzagot.

Kötelezhetnek-e maszkviselésre a munkahelyen?

Müller Cecília elmondta, a munkáltató a foglalkoztatásügyi orvos bevonásával határozza meg, hogy kell-e maszkot viselni az adott munkahelyen. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a jogszabály szerint általánosságban kötelező lenne a munkahelyi maszkviselet. 

Milyen sűrűn cseréljük és mossuk ki a maszkot?

A hivatalos kormányzati koronavírus oldalon azt tanácsolják, amint levettük az egyszer használatos maszkot, dobjuk ki a kukába. 

A textilmaszkokat használat után az eldobható maszkhoz hasonlóan távolítsuk el, és helyezzük nejlonzacskóba, majd fertőtlenítő mosószerrel, legalább 60 °C hőmérsékleten mossuk ki, és vasaljuk is ki. 

Egyszer használatos maszkot csupán négy-öt órán át szabad viselni. Ha tüsszentettünk vagy köhögtünk, utána mindenképpen cseréljük ki, és mossunk is kezet – javasolja Müller Cecília. 

Kötelező lesz-e maszkot viselni a hétvégi temetőjárás, a megemlékezés, illetve a misék, istentiszteletek során?

Az operatív törzs szerint a temetőben is ajánlott a maszkviselés, mert a mindenszenteki gyertyagyújtáskor komoly tömeg várható a temetőkben, így aligha lesz kivitelezhető a biztonságos távolságtartás.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint a templomokban nem kötelező, pusztán javasolt a maszk viselése, a gyóntatás közben azonban kötelező.

A Budapesti Temetkezési Intézet szerint csütörtöktől hétfőig a temetőirodák 8 órától 18 óráig tartanak nyitva, ezekben a járvány miatt a maszk és a kézfertőtlenítő használata kötelező.

Milyen szankciókra számíthat, aki nem tartja be a maszkviselési szabályokat?

Ha valaki nem vagy nem megfelelő módon viseli a maszkját, felszólítható a sport- és egyéb esemény helyszínének elhagyására.

A tömegközlekedésben bírságot szabnak ki rá, és kizárhatják az utazásból, a vendéglátóhelyeken és az üzletekben nem fogják kiszolgálni, és felszólítják a távozásra. Az üzleteket, vendéglátóhelyeket komoly szankciókkal sújthatják, tehát a korlátozásoknak ezek is igyekeznek majd érvényt szerezni.

Az üzletek és a mozik esetében a kereskedelmi hatóság ellenőrizhet, amely első alkalommal figyelmeztet, másodszorra azonban 100 000-től 1 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki. Harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább három napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja. Negyedik alkalommal a kötelezettségszegések alkalmainak számával megegyező napra, akár egy évre is ideiglenesen bezárathatja.

A kötelezettség betartását a mozi, a bevásárlóközpont és az üzletek esetében a kereskedelmi hatóság, a többi esetben a fővárosi és megyei kormányhivatal köteles ellenőrizni. Mellettük a kötelezettségek betartását a rendőrség is ellenőrizheti, amely ha a kötelezettség megsértését észleli, az üzemeltető figyelmét erre felhívja, és az esetről a kereskedelmi hatóságot vagy kormányhivatalt értesíti.

Hogy áll most a tiltott budapesti maszkszabály ügye: a főváros vagy a kormány tudja jól a maszkviseletet?

A kormány szeptember 21-én hozott rendelete szigorúbban szabályozza a maszkviselés szabályait, mint a főváros korábban született saját maszkviselési rendelete. Míg az önkormányzatiban az szerepel, hogy sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel teljes egészében és folyamatosan el kell fedni az arcot, a kormányzati szerint mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textilből vagy más anyagból készült maszkot úgy viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

A kormány rendelete felülírja az önkormányzatét, ám a Fővárosi Közgyűlés, amely ma visszavonta volna azt, a koronavírus miatt elnapolta az ülést. A lényeg, hogy Karácsony Gergely azt mondja, tartsuk be a kormányrendeletet, amely kimondja, hogy a sál és a kendő nem elég az arc eltakarásához, mindenki hordjon maszkot.

Az ügyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó

Beteg a Fővárosi Közgyűlés, marad a tiltott budapesti maszkszabály

Karácsony Gergely online közgyűlést szeretne.

(Borítókép: Bánkúti Sándor / Index) • Biztosítás