Mégis nyomoznak a budavári önkormányzati lakásbiznisz ügyében

2020.10.28. 21:05

Nyáron írt a hvg.hu arról az Airbnb-biszniszről, amelyben önkormányzati bérlakásokat adtak ki jókora haszonnal turistáknak a Budai Várban, és akár egy-két nap alatt megkereshették a helyhatóságnak fizetett havi 20-27 ezer forintos lakbért. Az önkormányzat azonban egyszer csak ellenőrzéseket tartott, aztán felmondta a bérleti szerződéseket.

Az ügyben akkor a DK-s Vadai Ágnes Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, aki kérdését az I. Kerületi Rendőr-főkapitánysághoz továbbította feljelentésként, amelyik azonban bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette az eljárást. A bérlők kifizették az önkormányzatnak bérleti díjakat, így nincs kár és nem történhetett csalás sem – hangzott a megszüntetés melletti érv.

Most azonban fordulat állt be az ügyben, ugyanis a kerületi ügyészség a hvg.hu információi szerint 

hatályon kívül helyezte a rendőrség korábbi határozatát az eljárás megszüntetéséről és elrendelte annak folytatását.

Az ügyészség indoklása szerint csalás bűntettének gyanúja ugyan valóban nem állapítható meg, a rendelkezésre álló adatok alapján a közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja viszont fennáll. Azt ugyanis még nem vizsgálta a rendőrség, hogy a lakások bérlőinek lakcímeként ténylegesen a bérelt lakások címei kerültek-e a nyilvántartásba, és azt sem, hogy a bérlőket vajon ugyanezen lakcímek alapján vették-e fel választói névjegyzékbe.

Azt sem tisztázták továbbá, hogy a lakások önkormányzat általi bérbeadásakor az azokhoz tartozó berendezési tárgyakat is átadták-e a bérlőknek. Amennyiben ugyanis a bérlők ezen rájuk bízott ingóságokkal együtt adták a lakásokat további albérletbe, úgy azokkal mint sajátjuk rendelkeztek, ami a sikkasztás bűntettének gyanúját is felvetheti - jelezte az ügyészség.