Az orvosok kétharmada elutasítja az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést

2020.10.28. 13:34

Az orvosok több mint kétharmada nem tervezi aláírni jelenlegi formájában az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, majdnem felük pedig emiatt a közellátást is elhagyná – derül ki a közel ötvenezer orvos képviseletét ellátó Magyar Orvosi Kamara legfrissebb kutatásából.

A hazai szakorvosok több mint fele két vagy több állásban dolgozik egyszerre, majdnem kétharmaduk pedig egyáltalán nem fogad el hálapénzt.

Az orvosok átlagos bevétele minden túlmunkával együtt nettó 581 ezer havonta. Az eddig nyilatkozó 7739 kamarai tag 37 százaléka a magánegészségügybe tart, 35 százalék azonban úgy nyilatkozott, hogy a szerződés aláírása helyett elhagyja az országot vagy az ágazatot.

A kamara bértábláját az orvosok nyolcvan százaléka megfelelőnek találta, jelentős módosítások mellett az orvostársadalom diszkrét többsége (57 százalék) el tudná fogadni az új jogviszonyt.

A felmérésben rákérdeztek a törvény általa legaggasztóbbnak tartott elemekre, és „ezek megváltoztatásának képviseletére nagyon erős támogatást kapott tagjaitól” a kamara. Az orvosok konszenzusos törvénymódosítást (nem rendeleti szabályozást) várnak a következő pontokban:

  • A vezényelhetőség (kirendelés, áthelyezhetőség) egészségügyi dolgozók számára elfogadható szabályozása: a munka törvénykönyvét meghaladóan csak egészségügyi válsághelyzetben, maximum 100 munkanapra történő kirendelés, világosan meghatározott mentesítő körülményekkel.
  • A másodállások gyakorlásának lehetőségét „biztosítani kell”: a rossz, kerülendő példákat szükséges tiltani, nem pedig a becsületes, szakmai fejlődést segítő munkát engedélyhez kötni.
  • Az eredeti, szakmai előmenetelt tükröző és későbbiekben értéktartást garantáló bértábla bevezetését kérik.
  • A szabadságok és végkielégítések mértéke ne legyen kedvezőtlenebb, mint a közalkalmazotti viszonyban.
  • A hálapénznek újra kiskaput nyitó szabályozásokat „ki kell venni a törvényből” (ilyen például a nőgyógyászat kivételezése és az önkéntes segítő megjelenése).
  • Az érdekképviseleti lehetőségek – nemzetközi jogba is ütköző – korlátozását „vegyék ki a törvényből”.

A közlemény szerint ezek a számok megmutatják, hogy a törvény jelenlegi formája, egyeztetés nélkül meghozott elemei „alkalmatlanok annak a közös célnak az elérésére, hogy a betegellátás egyszerre legyen tiszta, biztonságos és átlátható”. A szakdolgozói kamara felmérése szerint a törvény hatálya alá eső szakdolgozók körében is nagy a törvény elutasítottsága.

A MOK közleményéből kiderül, hogy a kitöltők 99 százaléka ragaszkodik az átlátható, de szabad munkavállalás lehetőségéhez és ahhoz, hogy a kormány az orvosi kamarát a törvény végrehajtási rendeleteinek megalkotásába érdemben vonja be. Hangsúlyozták, hogy a kamara nem kapott meghívást „egyetlen rendeletalkotással kapcsolatos egyeztetésre” sem.

Kapcsolódó

Szigorú korlátozásokat sürgetnek a járvány megfékezésére az orvosok

Az orvosi kamara szerint napi több ezer új fertőzéssel és akár több száz halálozással járó új szakaszába lép hamarosan a koronavírus.  • Hírek
  • Árfolyam