Szlávik János: Azok kerültek kórházba koronavírussal, akik tömegrendezvényeken jártak

2020.10.28. 15:09

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológusa, Szlávik János tapasztalatai szerint a koronavírus-fertőzöttek többsége azokból került ki, akik minden felszólítás ellenére nem kerülték a tömegrendezvényeket, és zsúfolt helyen tartózkodtak. Úgy féli, hogy továbbra is az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb, viseljünk maszkot.

Szlávik a Kossuth Rádiónak adott interjújában a remdesivir nevű gyógyszerről is szót ejtett, amelyet nem fognak patikába engedni, megtartják klinikai alkalmazásra. Ennek oka, hogy megfelelő módon és időben alkalmazva hatásos a kezelésben, és segíti a felépülést. 

Más készítmény gyakorlatilag nincs az egészségügy kezében a koronavírus ellen, Szlávik elmondása szerint a világ egy megfelelő vakcinára vár. Ha lesz ellenszer, akkor a lakosság 50-60 százalékának elég lesz magát beoltatnia, hogy a lakosság megfelelő védettséget szerezzen.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján szintén felhívta a figyelmet a szabályok betartására, ami mindenki számára közös érdek. Aki nem tartja be a járványügyi előírásokat, arra 150 ezer forintig terjedő helyszíni bírság is kiszabható. A figyelmeztetések aránya magas. A rendőrség 11 556 helyszíni ellenőrzést tartott az elmúlt 24 órában. 

Az országos tisztifőorvos kiemelte továbbá, hogy megnövekedett az igény az influenza elleni védőoltás iránt, amit örvendetesnek talált Müller Cecília, egyúttal türelemre intette az oltásra jelentkezőket, és arról adott tájékoztatást, hogy ha elfogy a vakcina, a járási, illetve kerületi intézetnek kell azt jelezni. A tapasztalat szerint egy napon 10–15 személy beoltására vállalkoznak a háziorvosok, éppen azért, hogy az oltást kérő ne találkozzon a váróteremben olyan betegekkel, akik ellátásra várnak.