Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Virológus: akár harmadszor is elkaphatjuk a koronavírust

2020.10.28. 21:35

Egyáltalán nem biztos, hogy aki elkapta a koronavírust, attól kezdve már védett lesz ellene. Pont ellenkezőleg. Rusvai Miklós virológus szerint sokan megkönnyebbültek, hogy átestek a fertőzésen, de csak ideig-óráig áll ellen a szervezetünk. 

Magyarországon is már jó néhányan vannak olyanok, akik másodszorra is megbetegedtek koronavírussal. Amit jelenleg biztosan tudunk, az a három és fél hónapos immunitás. Ez az idő már a tavaszi hullám után letelt, tehát nálunk is csak idő kérdése volt, hogy mikor találnak másodszori megfertőzöttet. Egyéni immunrendszer kérdése, hogy milyen hosszú immunitás fejlődik ki, de a tünetek súlyossága is befolyásoló tényező abból a szempontból, hogy mennyi vírus termelődött az egyénben, és arra milyen erősen válaszolt az immunrendszere.

– mondta a Borsnak a szakértő. Szerint a második megbetegedés már jóval enyhébb tüneteket produkál, de amíg nincs vakcina, egyértelmű, hogy fennáll a harmadik megfertőződés veszélye is.

Kínai példákból tudhatjuk, hogy az újrafertőzés bekövetkezhet. Aki kétszer elkapta a koronavírust, az megkaphatja harmadszorra is. Ez csak az immunitás és az ellenanyagszint függvénye.