Két üzleti kör is feni a fogát a válságban eladott budapesti hotelekre

2020.10.29. 16:56

A koronavírus-járvány egyik nagy vesztese egyértelműen a szállodaipar. Tavasszal az ágazat jelentős bevételkiesést könyvelt el, aztán – főleg vidéken – a határzárnak és az ebből adódó belföldi nyaralásra kényszerülő turistáknak köszönhetően nyárra valamelyest talpra tudott állni. Nem így a budapesti szállodák, amelyek gyakorlatilag a külföldi turizmus teljes kimaradása miatt kongnak az ürességtől. Korábban az eladástól elzárkózó tulajdonosok egy része már tárgyalna, viszont a vásárlói oldal kivár, nyilván a további értékvesztésre számítva – írja a Privátbankar

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által kiadott közleményből kiderül, hogy a koronavírus miatt a szállodákban realizálódott vendégéjszakák száma 2020 első nyolc hónapjában az élénk belföldi kereslet ellenére is 35,9 százalékkal elmaradt a tavalyitól.

A külföldi vendégéjszakák száma 75,3 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Több budapesti szálloda augusztusban ki sem tudott nyitni. Az átlagos szobafoglaltság a tavalyi 84,2 százalékkal szemben az idén csak 24,6 százalék volt. Becslések szerint a budapesti hotelek személyzetének legalább a felét már elbocsátották, és ha az Orbán-kormány belátható időn belül nem foganatosít mentőintézkedéseket, sok kisebb-nagyobb fővárosi szálloda kerülhet eladósorba. 

A cikk szerint kétféle befektetői kör vár arra, hogy még olcsóbbak legyenek a bajban lévő hotelek. Az egyik a NER-hez köthetőké, akiknek gyakorlatilag nem sürgős, és a tőkepozícióik is erősek. A másik a hagyományos, tehát angolszász és német ajkú magáncégeké, de ők sem siettetik a dolgot. Főleg a 100 szobásnál kisebb, néhány éve épült és még jelentős mértékű hitellel terhelt szállodák lehetnek jó prédák. Ugyancsak jó falat lehet a jó helyen lévő, de felújítandó hotel is, ezek ugyanis olcsón megvehetők, és a válság alatt éppen elvégezhető a felújítás.

Szeptemberben a szakma felvonulásos tüntetést is tartott, amelyről az Index is tudósított. A Mentsük meg a turizmust! szervezőinek szeptember 11-i, békés demonstrációja elsősorban figyelemfelkeltő volt, ismertetni szerették volna a turizmus problémáit. 

Orbán Viktor nemrég tett egy megjegyzést, hogy a budapesti turizmusban különösen nagy gondot okoz a járvány, mivel az jelentős részben a külföldiekre épül. Éppen ezért – mondta – külön segítséget kell adni nekik, amire szerinte a fővárosnak több mint 100 milliárd forintnyi szabad pénzeszköz áll a rendelkezésére. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azonban a Facebookon jelezte, valószínűleg félretájékoztatták a miniszterelnököt, mivel arról szó sincs, hogy a fővárosnak ennyi szabad forrása lenne. Sőt, ennél nagyobb kieséssel kell megküzdenie.