Hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező a maszkviselés

2020.10.29. 12:00

A járvány elleni védelmi intézkedések kiterjesztéséről döntött az Orbán-kormány: ennek értelmében hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező lesz viselni maszkot, amit csak az étkezés vagy italfogyasztás idejére lehet levenni. 

Kiss Róbert
Kiss Róbert
Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján az ügyeleti központ vezetőhelyettese, Kiss Róbert figyelmeztetett, hogy a hatóságok ellenőrizni fogják az előírások betartását, és azok megszegése esetén a vendéglátóhelyet be is zárathatják. 

A bejelentés értelmében tehát immár kiterjed a maszkviselési kötelezettség a

  • tömegközlekedési eszközökre és azok megállóira,
  • kereskedelmi üzletekre és bevásárlóközpontokra,
  • egészségügyi és szociális intézményekre,
  • ügyfélfogadási irodákra,
  • mozikra, színházakra,
  • szabadtéri és sportrendezvényekre,
  • és a legújabb döntés értelmében a vendéglátó- és szórakozóhelyekre.
Kapcsolódó

Az utcán még épp nem kötelező a maszk

Mikor, hol és kinek kötelező hordania? Most minden kérdésre felelünk.

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából Kiss Róbert elmondta, hogy a temetőkben nem kötelező a maszkviselés, viszont a sírkertek megközelítésekor igen, így a klasszikus rendőri feladatokon kívül erre is oda fognak figyelni az egyenruhások. 

Az alezredes hangsúlyozta, hogy a védelmi intézkedések betartását minden érintett helyen ellenőrzik. Az elmúlt 24 órában összesen 69 rendőri intézkedésre volt szükség, melyek többségét (53) üzletekben, kisebb részét tömegközlekedési eszközökön (16) foganatosították. A tranzitálási szabályok megsértése miatt a korridorokon 38 szabályszegőt büntettek meg. 

3669 esetben rendeltek el újonnan házi karantént, így jelenleg összesen 25 és félezren kényszerülnek otthonukban maradni, amit a hatóságok folyamatosan ellenőriznek.