Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Sajtópert nyert Szabó Tímea a Magyar Nemzet ellen

2020.10.29. 12:43 Módosítva: 2020.10.29. 12:46

A Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője még a kedden jelentette be Facebook-oldalán, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében megállapította, Szabó Tímea emberi méltósághoz és a jó hírnévhez való jogait megsértette a Magyar Nemzet, illetve az azt tulajdonló Mediaworks Hungary.

Az álnéven publikált „Zummer Fülöp” nevű szerző a közszereplőkre vonatkozó, megengedő törvényt is megsértve a politikusnőt „tudományos” jellemzés cím alatt biológiai fegyvernek minősülő kullancsként ábrázolta. Szabó Tímea szerint az írás a legsötétebb náci idők propagandáit idézi, ami emberi mivoltában akarja megsemmisíteni. 

Az ilyen öncélú, az emberi minőséget támadó, gyalázkodó kijelentések kívül esnek a közéleti vita jogilag védett körén.

A bíróság a politikus vádjainak helyt adva kötelezte a jogsértő írást publikáló Magyar Nemzetet, hogy jól látható módon tegye közzé 24 órán keresztül mind az online, mind a nyomtatott felületén, hogy megsértették Szabó Tímea személyiségi jogait.

Ezenkívül a bíróság – tudomásom szerint most első ízben – kötelezte az újságot az online cikk végleges eltávolítására. Szakértők szerint hasonló ítélet korábban még nem született, ez is mutatva a jogsértés súlyosságát.

- állítja a politikus, de erről akkor lehetne szó, ha az elsőfokú döntést másodfokon jóváhagyják.

törvényszék a helyreigazításon és a törlésen felül kártérítés gyanánt 1,3 millió forint kifizetésére is ítélte a Médiaworks-öt.

A gyalázkodó szöveg áprilisban jelent meg a Magyar Nemzet hasábjain, azután, hogy a politikus országgyűlési felszólalását  tapsba fojtották a kormánypárti képviselők Kövér László házelnök támogatásával, amikor a koronavírus elleni védőfelszerelésekről szeretett volna kérdést intézni az Orbán-kormányhoz. Szabó Tímea ekkor először az Origo ellen indított sajtó- és személyiségi jogi pert, mivel hamisan állították be felszólalását úgy, mintha ellenezné a határon túli magyarok ellátását védőfelszereléssel. Ennek nyomán jelent meg a jogsértő cikk, amely ellen női ellenzéki képviselők azonnal tiltakozni kezdtek.