Az ellenzéki szavazók többsége előválasztást szeretne

2020.10.30. 14:37

Az IDEA Intézet szeptember végén, október elején készített közvélemény-kutatása szerint az ellenzéki szavazók 93 százaléka támogatja, hogy előválasztáson dőljön el, ki legyen a közös miniszterelnök-jelölt. A 2000 fő bevonásával készült reprezentatív kutatás szerint

a válaszadók 56 százaléka véli úgy, hogy mindenképpen szükséges lenne az előválasztás,

35 százalék szerint csak akkor, ha erről az érintett pártok nem képesek időben megállapodni. 

Az egyéni körzetek kapcsán már jóval árnyaltabb a kép, 54 százalék csak ott rendezne előválasztást, ahol több esélyes jelölt is indul a pozícióért. Harmaduk (33 százalék) gondolja csak úgy, hogy akkor is előválasztással legitimálná a véglegesen induló ellenzéki jelöltet, ha egyértelműnek tűnik, hogy ki a legesélyesebb aspiráns. 

Szűk többség (52 százalék) nem ért egyet azzal, hogy a listán szereplő politikusok esetében is előválasztást kellene tartani, ők úgy vélik, erről a sorrendről inkább a pártoknak kell dönteniük. Egy részük (40 százalék) azonban azt mondja, hogy a választóknak kellene rangsort állítaniuk a politikusok között.

Ahol így csinálták, nyertek

Az IDEA Intézet kutatásából tehát egyértelműen kiderül, hogy az ellenzéki érzelmű szavazók támogatják az előválasztás koncepcióját, annak ellenére is, hogy korábban ez kevés helyen valósult meg az országban. A tavaly őszi önkormányzati választások előtt mindössze néhány alkalommal választották ki így a közös jelölteket, legtöbbször a pártok megállapodása alapján dőlt el, kik lesznek az indulók. 

Ott viszont, ahol korábban előválasztást tartottak, végül sikert is arattak az ellenzéki pártok.

A főpolgármester-választás előtt ilyen metódussal álltak be végül a pártok Karácsony Gergely mögé, ahogy Ferencvárosban is így sikerült közös polgármesterjelöltet castingolni Baranyi Krisztina személyében. 

A fideszes Borkai Zsolt lemondása után ugyan Győrben is felvetődött a Momentum és a DK részéről, hogy így válasszák ki a közös polgármesterjelöltet, de végül a pártok tárgyalóasztalnál állapodtak meg, így mindannyian az MSZP-s Pollreisz Balázs mögé álltak, akinek végül nem sikerült legyőzni a kormánypártok által támogatott Dézsi Csaba Andrást. 

A kicsik járnak a legjobban

Az előválasztás szükségességét egyébként a nyilvánosságban minden ellenzéki párt hangoztatja, azonban ez inkább a kisebb pártokra és a párt nélküli szereplőkre nézve lehet kedvező, hiszen az ellenzék domináns szereplői nagyobb eséllyel juthatnak pozíciókhoz a tárgyalóasztalnál. A közvélemény-kutatásokban gyakran a népszerűségi listákat vezető politikusok (Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, Szél Bernadett, Jakab Péter, Hadházy Ákos) nem is pártokhoz köthető személyek, vagy ha mégis, akkor azok támogatottsága jóval elmarad a politikusáétól. 

Ezt bizonyítja az is, hogy a héten interjút készítettünk Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel, aki arról beszélt az Indexnek, hogy amennyiben a pártok közötti megállapodáson múlik majd, hogy ki legyen az ellenzéki kihívója Orbán Viktornak 2022-ben, akkor neki nem sok esélye van. 

Kapcsolódó

Márki-Zay az Indexnek: Nem szeretnék egy korrupt kormány miniszterelnöke lenni

Az Index Kibeszélő című műsorában cigányok és melegek listázásáról, miniszterelnök-jelölti ambíciókról és Bíró László uniós pénzekkel való ügyeskedéséről is beszélt a hódmezővásárhelyi polgármester.  • Hírek
  • Árfolyam