16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Elvesztette többségét az ellenzéki polgármester Egerben

2020.10.30. 18:23

A momentumos Keresztes Zoltán és a korábban LMP-s, jelenleg független Komlósi Csaba is kilépett az eddig többséget alkotó városvezető frakcióból – jelentették be pénteki sajtótájékoztatójukon az ellenzéki politikusok.

A két képviselő a távozását azzal indokolta, hogy

elegük van az exjobbikos Mirkóczki Ádám polgármester vezetői stílusából,

szerintük ugyanis a polgármester rendre olyan döntéseket hozott, amelyekről nem egyeztetett a frakciójával. A sajtótájékoztatón azt is jelezték, ennek ellenére korrekt ellenzéki szerepre készülnek, nem céljuk az ellenzéki összefogás ellehetetlenítése.

Komlósi a Facebook-oldalán egy hosszabb posztban is kifejtette, hogy miért döntött a távozás mellett.

A mai napon kiléptem az egri közgyűlés Egységben a Városért Képviselőcsoportjából. A 2019-es önkormányzati...

Közzétette: Komlósi Csaba – 2020. október 30., péntek

Tavaly októberben az ellenzéki pártokat tömörítő Egységben a Városért Egyesület a polgármesteri poszt mellett kilenc képviselői helyett is megszerzett, míg a Fidesz csak hatot, a Mi Hazánk és egy helyi civil szervezet pedig egyet-egyet. A két képviselő távozásával azonban a polgármester elveszítette többségét az egri közgyűlésben. 

Régóta tapintható a feszültség

Mirkóczki Ádám tavaly még jobbikosként lett polgármester, idén nyáron azonban bejelentette, távozik a pártból. Egy nappal rá lecserélte korábbi alpolgármesterét, a szocialista Mirkóczki Zitát – aki a másod-unokatestvére és az MSZP városi elnöke –, helyette pedig a szintén szocialista Farkas Attilát nevezte ki.

A Jobbikból való távozása és az alpolgármester lecserélésé között párhuzam vonható az egri politikai ügyekre rálátó forrásunk szerint, aki azt is elárulta,

nem csupán a most távozó két képviselő elégedetlen Mirkóczki városvezetési stílusával. 

Az ellenzéki pártok ugyanakkor arra törekednek, hogy „ne legyen balhé a városban” és elkerüljék, hogy hasonló helyzet alakuljon ki, mint például Gödön, ahol feloldhatatlannak tűnő személyi konfliktusok miatt gyakorlatilag megbénult az önkormányzat. 

A két képviselő távozása még nem jelent hasonló helyzetet, de ha az elkövetkező hónapokban nem sikerül partnerként kezelnie a politikusokat és kompromisszumra jutni velük, akkor könnyen lehet, hogy a jövő évi költségvetés elfogadásánál égető hiányt fognak jelenteni Mirkóczki számára. Ez végül akár egy új választásnak is megágyazhat.   • Hírek
  • Hírek