Kulturális negyedként újul meg a Margit körút és környéke

2020.10.30. 16:22
Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere mesélt a Margit körút újjászületési terveiről az Indexnek. A cél, hogy legkésőbb a jövő nyár elejére életet leheljenek a városrészbe, ahol most csak viszi a pénzt az önkormányzat költségvetéséből, és nem is túl esztétikus a sok üres kirakat.

A Margit körút és környéke megújításáról döntött csütörtöki testületi ülésén a II. kerület önkormányzata. Ez pedig elsősorban a Margit negyed névre keresztelt koncepció kidolgozását jelenti, azzal a céllal, hogy ismét életet leheljenek a városrészbe

– tudta meg az Index Őrsi Gergelytől, a II. kerület polgármesterétől.

Az említett terület feltámadását elsősorban az újbudai Bartók Béla út mintáját alapul véve attól várják, hogy a Margit negyed is megtelik, magához vonzva a művészeket, az innovatív kis- és középvállalkozásokat, valamint a minőségi szolgáltatói és vendéglátóipar képviselőit. 

Pontosan mettől meddig terjed a leendő Margit negyed?

A tervek szerint jövő tavaszra, nyár elejére feléledő II. kerületi kulturális negyed magán a Margit körúton túl főként annak mellékutcáit foglalja majd magába, köztük a Frankel Leó, a Keleti Károly, a Török és a Bem József utcát, vagyis gyakorlatilag magát a klasszikus vízivárosi területeket.

 Az elmúlt évek, évtizedek során a körút korábbi kiskereskedelemmel tarkított, nagy gyalogosforgalmat vonzó képessége mára sajnos megszűnt, ami annak idején jellemezte. Miközben Bel-Buda, a II. kerület egy rendkívül értékes részéről van szó. Már csak az itt álló gyönyörű Bauhaus épületek, és egykori gazdag virágzó kulturális élete miatt is szeretnénk egy új esélyt adni neki, hogy visszanyerje régi fényét, szépségét

– magyarázza Őrsi Gergely.

A budai kerület ellenzéki polgármestere azt is elárulta, a Margit negyed koncepciójának kidolgozását nyitottan, várva a javaslatokat,

  • építészek,
  • kulturális és művészeti szakértők,
  • a helyi kreatív szakma,
  • civilek, 
  • és a kerületi vállalkozók közreműködésével szeretné megvalósítani.

Az akár évek óta üresen álló kirakatok ráadásul nem pusztán a szépérzéket támadják, Őrsi Gergely szerint az üres önkormányzati ingatlanok kiadatlansága az elmúlt öt évben 56 millió forint veszteséget jelentett az önkormányzatnak. Részben a be nem folyt albérleti díjakból, illetve az utánuk fizetett rezsiből és közös költségből.

Most elsősorban azt szeretnénk elősegíteni, hogy kulturális és közösségi életet leheljünk az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségekbe, akár kedvezményes bérletidíj-kedvezménnyel

– teszi hozzá a II. kerület polgármestere, aki elmondta, az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat pályázati úton teszik elérhetővé a kulturális és civil szereplők számára.

A folyamatot egy szakmai tanácsadói testületet is segíti, hogy a beérkező kérelmek alapján pontosan ki milyen feltételekkel, milyen tevékenységre kapjon helyet egy helyi garázsban, műhelyben, raktárban, üzlethelyiségben stb. Erre már a napokban lehet jelentkezni az önkormányzat elérhetőségein. 

Kapcsolódó

Karácsony lesz az új Hídember?

A Lánchíd mellett más fővárosi Duna-hidak is sürgős felújításra várnak.