Orbán Viktor: Hétfőtől új világ kezdődik Magyarországon

D KOS201801190031
2020.10.30. 07:50

Nem a szabályok szaporításában, hanem a meglévő szabályok betartatásában hiszek – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kulcs a maszkviselésben van, a hatóságok pedig hosszú ideig voltak megértőek, segítőkészek.

A helyzet arra kényszerített bennünket, hogy tekintsük lezártnak a beszoktatást, ahogyan az óvodákban mondják. Mindenkinek hozzá kellett szokni a jelenlegi helyzethez, hétfőtől az ellenőrzéseknél új világ kezdődik. Eddig volt az, hogy a rendőr segít, elmagyaráz, kér, mostantól a büntetés jön

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy hétfőtől megvan a joga a rendőrségnek, hogy bezárja az éttermeket, vendéglátóhelyek, ha ott nem tartják be a szabályokat. 

Eljött az a pillanat, hogy erőből kell betartatni a szabályokat

– tette hozzá, majd hangsúlyozta, hogy

az állampolgári fegyelmezettség szempontjából most sem rossz a helyzet, de a helyzet súlyosabb lesz, és kevés, amit eddig mutattunk. 

Az influenza elleni oltásról a miniszterelnök elmondta: a készleteket megduplázták, az oltást ingyenessé tették. 

Kétszer annyi influenza elleni védőoltásunk van, mint békeidőben szokott lenni, 1,4 millió adag és rendeltünk még 360 ezret. Van egy magyar vakcinagyárunk Pilisborosjenőn, a NATO-nak is szállítanak be, valamint Debrecenben építünk egy oltóanyaggyárat, de ez persze a jövőre vonatkozik

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy gyártják a Remdesivirt és az operatív törzs utasítást kapott a Favirpiravir nevű gyógyszer beszerzésére is. Mint mondta, elegendő tesztet is beszereztek, a felkészültséget rendben lévőnek látja, az orvosok bírni fogják. 

Áprilisban mindannyian meg fogunk szabadulni a járványtól!

– emelte ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy december vége, január eleje lesz, amikor az első adag koronavírus-vakcina megérkezik Magyarországra. Ebből először a veszélyeztetett csoportok kapnak, nagy tömegű európai vakcina áprilisban érkezik. Szót ejtve a Magyar Orvosi Kamaráról Orbán Viktor elmondta: nem értenek mindenben egyet, de „tisztességes viszony van″. 

A jövő heti kormányülésen új szabályok várhatók. Ha járvány van, menni kell, de máskor is szükség van kirendelésre. Az orvosoknak igazuk van abban, hogy humanizálni kell a szabályozást, ez meg is fog történni

– emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a magánegészségügyben próbálnak rendet tenni: lesznek világos és egyértelmű szabályok. Mint mondta, a hálapénzt már sikerült kivezetni, most jön a háziorvosi rend szabályozása, utána pedig a magánegészségügyi szabályrendszer kidolgozása következik. 

Varga Mihálynak csodát kell tennie, de a magyar pénzügyminisztereknek ez a sorsa. Ők varázslók az én fejemben: mindig megoldották, hogy legyen annyi pénz, amennyi szükséges

– mondta, majd kitért az orvosok béremelésére, valamint a családtámogatásra.

A családtámogatás is marad, akkor is megmaradt, amikor a korábbi válságban a nyakunkig ért a córesz

– fogalmazott. A nizzai merényletről úgy vélekedett: 

Az afrikaiak jövője Afrikában van, a magyaroké Magyarországon. Ha beengeded őket, kölcsönös alkalmazkodásra van szükség. Ha mi nem akarunk alkalmazkodni, nem kell őket beengedni. Magyarországon is vannak, jól beilleszkednek, semmi baj velük, de nem akarunk újakat beengedni. Tartsunk ki, ne engedjük, hogy Brüsszel ide küldjön újabb ilyen embereket, mert aztán olyanokkal kell együtt élnünk, akikkel nem akarunk, aztán meg mehetünk temetésekre.

Hozzátette, hogy a volt olasz belügyminiszter, Salvini korábban rendet tartott: megakadályozta az illegális bevándorlást, majd leváltották.

Most valaki bemegy Olaszországba, kap egy papírt, hogy kiutasították, ő meg elmegy Nizzába és embereket öl. Ez az ember hozzánk is jöhetett volna

– fogalmazott, hozzátéve, hogy fel van dúlva: aggódni kell a gyerekeinkért, ha külföldre mennek.

(Borítókép: Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)