Orvostanhallgatókat toboroznak a Covid-ellátásba

D  VG20200514012
2020.10.30. 17:27
Főleg a tesztelésben számítanak a már harmadéves szegedi orvostanhallgatók önkéntes segítségére is, a dékán nagyon kéri őket, hogy jelentkezzenek. A koronavírus-járvány megfékezésében végzett munkát beszámítják a szakmai gyakorlatba, és a hallgatók más engedményeket is kapnak.

Először egy, péntek délelőttre pedig már négy különböző felhívás jelent meg a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának honlapján, amelyben önkéntes orvostanhallgatók jelentkezését várják, akik segítenek a Covid-ellátásban.

Amiben számítanak a szegedi orvostanhallgatókra:

  • országos, mobil mintavételi segítői tevékenység,
  • konténeres szűrőállomáson végzett segítői tevékenység,
  • Covid-ellátásban végzendő segítői tevékenység,
  • országos, helyben történő mintavételi segítői tevékenység.

A szegedi Általános Orvostudományi Kar dékánja, Lázár György első levelében arról írt, a hallgatókra azért van szükség, mert a Covid–19-vírus tüneteit mutató emberek mintavételének napi száma már meghaladja itthon a nyolcezret. Ez pedig óriási terhet ró az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársaira.

Éppen ezért már harmadévtől kérik, hogy azok a szegedi orvostanhallgatók vegyenek részt a tesztelés végrehajtásában (ez az a bizonyos „országos, mobil mintavételi segítői tevékenység”), akiknek a jogosítvány mellett legalább kétéves vezetési gyakorlatuk is van.

A felhívás szerint magát a felkészítést az OMSZ területi szervei végzik, és ők mondják meg, hogy az önkéntes hova menjen tesztelni. Az autót ehhez az Országos Rendőr-főkapitányság adja,

az ingyenes szállást és az ételt is az Operatív Törzs biztosítja,

attól függően, hogy a kirendelés pontosan hova történik.

Beszédes, hogy két nappal ezelőtt elsőként ehhez az országos mobil mintavételi segítői tevékenységhez toborozták a diákokat: az első jelentkezők számára már október 29-től indul a program. Az szintén sokat elárul, hogy heti váltásban, hétfőtől péntekig minden nap, napi nyolc- vagy tizenkét órás nappali szolgálat vár az önkéntesen jelentkező hallgatókra.

Konkrét feladatok a munkakörben: 

  • önállóan, saját vezetésű gépjárművel, védőöltözetben helyszínre történő kiszállás mintavételi egységgel,
  • a mintavételt követően a minta hűtőtáskában történő tárolása, majd leadása a központban,
  • a használati eszközök és felszerelések fertőtlenítése.

Mobil tesztelőállomások és rugalmas tanrend

Mindemellett a tesztelések végrehajtásában az országosan felállított mintavételi pontokon is kérik az orvostanhallgatók közreműködését, szintén harmadévtől. 

Egy másik felhívásból mindenekelőtt kiderül, hogy a kormány, ahogy már korábban belengette, továbbra is a koronavírus-tesztelési kapacitás növelése érdekében konténeres szűrőállomások felállítását tervezi.

Ide várják a hatodéves szegedi orvostanhallgatók jelentkezését, akik bekapcsolódnának az itt folyó tesztelési munkálatokba.

A Szegedi Tudományegyetem és Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ általános segítséget vár, szintén a már harmadéves orvostanhallgatóktól, ahogy fogalmaznak: a tevékenység széles körű munkát foglalhat magában: adminisztratív, segédápolói, medikus által ellátható feladatok.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, amely a héten folyamatosan bővítette az önkéntes állásajánlatok körét, illetve a bevonható évfolyamokat, míg megállt a harmadévnél, péntek délelőtt már egy újabb felhívással igyekezett megerősíteni a tanulók motivációját.

Lázár György dékán és Sáry Gyula oktatási dékánhelyettes az orvostanhallgatóknak szóló frissen közzétett tájékoztatóban már úgy fogalmazott, hogy a diákok részéről a Covid-védekezéshez nélkülözhetetlen hallgatói önkéntes munkáról van szó.

Éppen ezért levelükben ígéretet tettek arra, hogy a kar vezetése rugalmas lesz, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a hallgatók tanulmányaikat az eredeti féléves tanrend szerint időben folytassák, illetve fejezzék be. 

Kihangsúlyozzák, diákjaik fontolják meg, hogy valamennyiünk egészségének megőrzése érdekében mekkora jelentőséggel bír, ha orvostanhallgatók minél nagyobb számban részt vesznek a védekezésben.

A további engedmények a Covid-ellátásban önként részt vevő szegedi orvostanhallgatóknak:

  • a kar vezetése távollétüket az OMSZ-igazolás birtokában igazoltnak tekinti,
  • a hallgatók később lehetőséget kapnak kieső készségeik pótlására,
  • önkéntes tevékenységük időtartamát beszámítják a klinikai gyakorlatba,
  • a harmad- és negyedévesek esetén a nyári gyakorlatokba, illetve a hatodéves hallgatók blokkgyakorlataiba számítják be az önkéntességgel töltött óraszámot,
  • a szigorló hallgatóknál az önkéntesen végzett munka az aktuálisan végzett gyakorlatba (óraszám-elszámolással) beszámít, a szigorlathoz később adnak egyéni időpontot,
  • ha pozitív lesz a diák Covid-tesztje, és az egészsége engedi, online is leteheti a szigorlatot.
Kapcsolódó

Fekete péntek: 65 halottja, több mint háromezer fertőzöttje volt tegnap a vírusnak

Kórházban 3753 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen.

(Borítókép: MTI/Varga György)