Még idén elkészülhet Sopron gyorsforgalmi útja

2020.10.31. 12:12

Több szempontból is fontos gyorsforgalmi kapcsolat épül a magyar-osztrák határ közelében: az M85-ös út Sopront köti be a sztrádahálózatba, másfelől forgalmat vehet majd át az M1-esről. Az M85-ös gyorsforgalmi út kétszer két sávon, 110 kilométeres sebességre engedélyezve Csorna és Sopron között létesül, a várost elérő szakaszok kivitelezésének a határideje az év vége – írja a Magyar Nemzet.

Az 57 kilométeres gyorsforgalmi utat négy szakaszban építik, közülük a Csorna és Fertőd-Endrédmajor közötti 20 kilométeres, a Fertőd-Endrédmajor és Nagylózs közötti 15,6 kilométeres, illetve a Nagylózs és Sopron-kelet közötti 15,4 kilométeres szakaszok révén jutnak majd el a járművek a nyugat-magyarországi városba. A negyedik szakasz Sopron-kelet és Fertőrákos között, 6,4 kilométeren kerüli meg Sopront és éri el az országhatárt.

Utóbbi tartalmaz egy alagutat is, amelynek megépítését a napokban kezdték meg. Az M85-ös soproni elkerülőjére, amelynek része a bécsi-dombi alagút, a beruházó NIF 2018-ban írt ki nyílt közbeszerzési eljárást, és 2024 közepére készülhet el. Először a bal oldali, majd a jobb oldali járatot alakítják ki. Az áttörés a tervek szerint egy-egy évet fog igénybe venni. A bányászati munkákat az alagút szigetelése és belső vasbeton szerkezetének megépítése követi majd.



  • Tippek
  • Babaváró hitel