Az autótolvajokat is visszafogta a járvány

2020.11.01. 15:06
Az év első kilenc hónapjában 348 gépjárműlopás történt az országban – tudta meg az Index az ORFK Kommunikációs Szolgálattól. A havi bontásban készült statisztika arról árulkodik, hogy a koronavírus-járvány is befolyásolta a tolvajok lopási kedvét: míg az év elején havonta negyvennél több gépjárművet tulajdonítottak el, márciusban 37-et, áprilisban „csak” 31-et. A veszélyhelyzet feloldása után ez a szám megint negyven fölé emelkedett. A szeptemberi elkövetési szám (34) ismét csökkenő tendenciát mutat.

A szakemberek szerint a határzár, illetve a kijárási korlátozás elrendelése is vélhetően kihatott a lopási statisztika alakulására, megnehezítve egyben az orgazdai hálózat működését is. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a gépjárműlopások száma tíz éve folyamatosan csökken.

Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENyÜBS) adatai szerint 2010-ben 5864, rendőri eljárásban regisztrált esetet jegyeztek fel, 2015-ben 3175-öt, 2016-ban 2107-et, 2017-ben 1736-ot, 2018-ban 1023-at,

tavaly pedig mindösszesen 837-et.

A látványos sikereket egy egészen új felderítési koncepció alapozta meg, amiről Balotai Attila ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felderítő főosztályának vezetője a  Zsaru Magazinnak  elárulta:

A tettenérésre koncentrálva vontuk ki a forgalomból az elkövetőket, ugyanis a bizonyítás így a legegyszerűbb. Ezt az irányvonalat igyekeztünk kiterjeszteni az orgazdai hálózatra is.

A felderítők kemény munkával faragták le a statisztikát. Először is összeírták azok listáját, akik sejtéseik szerint életmódszerűen foglalkoznak autólopással, majd technikát és humán erőforrást sem kímélve 0-24 órában ráálltak a delikvensekre. Minden lehetséges információt összeszedtek a szokásaikról, a mozgásukról és a kapcsolatrendszerükről.

Az erőfeszítések meghozták az eredményt: a BRFK nyomozói egy évtized alatt szó szerint megtizedelték a fővárosi autólopások számát.

Egy jellemző történet: augusztus utolsó hetében elloptak egy Ford gépkocsit a XII. kerületből. Az autót nem sokkal később darabjaira bontva találták meg a zsaruk egy sóskúti telephelyen. A nyomozók már akkor sejtették, hogy kinek a keze lehetett a dologban, ami a szemlét követő napon be is igazolódott: a feltételezésük szerinti gyanúsított ugyanis feladta magát, mondván,

inkább önként jött, mert tudta, hogy nemsokára mentek volna érte.