Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Közel négyezer új fertőzött, csaknem hetvenen haltak meg egy nap alatt a koronavírus miatt

2020.11.01. 09:11

Vasárnapra 3878 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 79 199 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 69, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1819 főre emelkedett, 20 078-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 57 302 fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 33 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Kórházban 4205 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 306 ember van lélegeztetőgépen.

Kapcsolódó

Ijesztő koronavírus-adatok: soha nem volt még ennyi új fertőzött

Szombatra közel négyezer új fertőzést mutattak ki, elhunyt 51 ember.

A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A RENDŐRÖK FOKOZOTTAN ELLENŐRZIK A MASZKVISELÉST AZ ÜZLETEKBEN ÉS BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOKBAN, ÉS EMELKEDETT A HATÓSÁGI HÁZI KARANTÉNT MEGSZEGŐKRE KISZABHATÓ BÍRSÁG ÖSSZEGE IS.

Kapcsolódó

Operatív törzs: eddig tartott a figyelmeztetés, most jön a szigorú büntetés

Figyelmeztetéstől egymillió forintig terjedhet a bírság, súlyos esetben be is zárhatják az üzletet.

Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. Jelenleg kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. Valamint 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Kapcsolódó

Hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező a maszkviselés

Csak az étel vagy ital elfogyasztása idejére szabadulhatunk meg a maszktól.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében

  • továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet,
  • akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be,
  • bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát. 

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.  Ha egy szociális intézményben vagy bármilyen más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Kapcsolódó

Kerüljük az érintést és a puszit

Ma megint hiába vártunk Müller Cecíliára.

Az operatív törzs a legutóbbi adatok szerint 86 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig zajlik a fertőtlenítő nagytakarítás az őszi szünet alatt.

Kapcsolódó

Ötvenkilenc iskolában száll be a fertőtlenítésbe a Magyar Honvédség

Eddig 36 iskolában több mint 35 ezer négyzetméternyi felületet takarítottak és fertőtlenítettek a katonák.

A vírus terjedésének gyorsulásával egyre több mintavételt kell elvégezni a mentőknek is. Az Országos Mentőszolgálat a Belügyminisztérium közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állít be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki.

Illusztráció: Átló Koronamonitor

(Borítókép: Balogh Zoltán/MTI)



  • Vennék
  • Hírek