A rák után jelenleg a koronavírus a legfőbb halálozási ok Magyarországon

2020.11.02. 20:47

Kétszer annyi áldozatot szed a koronavírus, mint az agyvérzés, négyszer annyit, mint a szívinfarktus, a balesetben elhunytak száma pedig elenyésző a koronavírusos napi esetszámhoz képest Magyarországon – derül ki az RTL Klub Híradó riportjából. A kereskedelmi televízió azt is kiszámolta, hogy ha a napi halottak száma 90-re nő, akkor a koronavírus lesz a vezető halálok Magyarországon. 

Rusvai Miklós víruskutató szerint nehéz hetek jönnek. november végére, de inkább december első felére várja a járvány tetőzését. 

Nagyon fogok örülni, ha a halottak száma megmarad a kétszámjegyű szinten és nem haladja meg a százat. Erre esélyünk még van, biztosíték nincsen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az egyetlen objektív  számot, a lakosságarányos elhalálozást tekintve a magyar adat az uniós halálozási átlag fele. 

Hétfőre 3581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 82 780 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 70, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1889 főre emelkedett, 20 476-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 60 415 fő. Az aktív fertőzöttek 25, az elhunytak 32, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Kórházban 4417 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 313 ember van lélegeztetőgépen.