Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Továbbra is jó az állapota a magyar orvosok által szétválasztott sziámi ikerlánynak

2020.11.02. 11:03 Módosítva: 2020.11.02. 11:03

A magyar orvosok által tavaly szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén, Rabeyán múlt héten végrehajtott koponya-helyreállító műtét után öt nappal a kislány állapota továbbra is jó, de szövődmények lehetségesek. Az orvosok épségben hazatértek – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

Kapcsolódó

Újabb műtétet hajtott végre a magyar orvoscsoport a bangladesi sziámi ikrekért

Elvégezték Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet.

A gyermek hétfőn hagyhatja el az intenzív osztályt és költözhet vissza a családjához a kórházi szobába. A rehabilitációs csapat a kislány mentális fejlettségének tesztelését a műtétet megelőzően elvégezte, az eredmények alapján további specifikus vizsgálatokat kért a bangladesi orvosoktól, illetve megtervezte mind Rabeya, mind testvére, Rukaya további rehabilitációját. A vizsgálatok otthoni kiértékelését követően a csapat mindkét kislány számára további fejlesztési tervet készít.

A tervezett koponyarekonstrukciós műtét mellett az orvoscsapat Pataki Gergely vezetésével elvégezte egy másik 9 éves koponyasérült kislány plasztikai műtétjét is. Fatima hajas fejbőre alá egy szövettágítót ültettek be annak érdekében, hogy egy jövőre végzendő harmadik műtét után a kislány fejét a kiterjedt akadályozó és torzító hegek helyett egészséges hajas fejbőr boríthassa.

Csókay András idegsebészt pedig egy 10 éves fiú agytörzsitumor-eltávolító műtétjéhez kérték fel közreműködőnek a kinti idegsebész kollégák.

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette Hudák István vezetésével 2018-ban, Dakkában. A második, plasztikai sebészeti fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, Csókay András vezetésével.

Kapcsolódó

Istenhit nélkül nem ment volna a sziámi ikrek szétválasztása – Csókay András az Indexnek

Sokszor találkozott a tudomány és saját határaival a híres idegsebész, aki most utolsó műtétjére készül a bangladesi lányokon. Interjú.  • Vennék
  • Bankszámla