Számvevőszéki vizsgálatot kért Koncz Zsófia ellen a Momentum

2020.11.02. 20:32

Egyértelmű jogszabálysértésre hivatkozva számvevőszéki vizsgálatot kért a Fidesz új parlamenti képviselője, Koncz Zsófia kampányköltései miatt a Momentum Mozgalom. Az ellenzéki párt szerint a politikus csak a Facebooknak öt és félmillió forintot fizetett ki a hirdetései eléréseinek a növelése érdekében, ami több, mint amit egy jelölt a törvény szerint elkölthet kampányra.

Koncz Zsófia egyik választási plakátja Tiszaújvárosban 2020. október 8-án
Koncz Zsófia egyik választási plakátja Tiszaújvárosban 2020. október 8-án
Fotó: Bánkúti Sándor / Index

Ez az összeg jelöltenként pontosan ötmillió forint, az inflációval korrigálva nagyjából ötmillió négyszázezer forint – számolta ki a momentumos Fekete-Győr András, aki az RTL Klub Híradójának azt mondta, hogy ebben az összegben nincs benne az a pénz, amit Koncz Zsófia plakátokra vagy éppen az aktivisták napidíjára költött. 

Fekete-Győr András szerint

egyértelmű jogszabálysértésről van szó, 

ezért a Momentum az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) fordult, hogy a hatóság ellenőrizze a politikus kampányköltéseit. Az ÁSZ egyelőre annyit válaszolt, hogy az ellenőrzést a törvényes határidőn belül lefolytatják. Az erre meghagyott idő egyébként egy év, és ha bebizonyosodik, hogy Koncz Zsófia valóban többet költött a kampányára mint lehetett volna, akkor a törvény által lehetővé tett maximum feletti összeg kétszeresét kellene visszafizetnie a költségvetésbe.