Müller Cecília: Ebben a helyzetben ne a kiskapukat keressük!

2020.11.02. 12:23

Egyre nagyobb mértékben nő a pozitív esetek száma. A járvány második hullámának felfutó szakasza igen erőteljes, éppen ezért még szigorúbban, még következetesebben kell betartanunk a járványgörbe ellaposítását célzó óvintézkedéseket. Egy 28 éves férfi beteg volt a legfiatalabb, és egy 90 éves a legidősebb az elhunytak közül. A kórházban ápoltak száma szinte egyenes arányban van a fertőzések számával – mondta el az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy november 1-jétől ismét 20 százalékkal emelik az egészségügyi szakszemélyzet bérét, ez egyfajta elismerést jelent, azonban pénzzel nem fejezhető ki, amit ezek a szakemberek véghez visznek az utóbbi időszakban.

Nem sok szabályt léptettünk életbe, nem követel rendkívüli erőfeszítést 

– ezeknek a betartását azonban szigorúan meg kell követelni, emelte ki az országos tisztifőorvos.

Elmondta azt is, hogy jogszabály erejénél fogva szélesedik azoknak a helyeknek a köre, ahol kötelező maszkot viselni, ezek a vendéglátó- és szórakozóhelyek.

„Ebben a helyzetben ne a kiskapukat keressük” – figyelmeztetett Müller Cecília, majd hozzátette, hogy nem az a lényeg, hogy két korty között hogy lehet levenni meg feltenni maszkot, hanem azt a célt kell szem előtt tartani, hogy magunkat is megvédjük, valamint embertársainkat se veszélyeztessük.

Kapcsolódó

Akár egymilliós is lehet a maszkbírság: beköszöntött a szigor

Mostantól a vendéglátó- és a szórakozóhelyeken is kötelező lesz a maszk. Rendőrök is ellenőrizhetik és büntethetnek.

A textilmaszkok és orvosi maszkok megfelelőek hétköznapi használatra. Ha egyszer használatos, akkor egy köhögés vagy tüsszentés után mindenképpen javasolt lecserélni. Általában 4 óra intervallumra elég egy ilyen maszk. A szeleppel ellátott, valamint az FFP2-es és FFP3-as maszkokkal azonban még kárt is okozhatunk.

Amint a tisztifőorvos ismertette, egészséges ember esetén a kifújt levegő nem tartalmaz vírust, azonban egy tünetmentesen fertőzöttnél a szelepes maszk komoly veszélyeket hordoz: a szelepen keresztül ugyanis töményebben fújja ki a fertőző ágenseket.

Egyáltalán nem való a szelepes maszk köznapi használatra, az az egészségügyi személyzet számára fenntartott

– magyarázta Müller Cecília.

Újságírói kérdésre a tisztifőorvos azt is elmondta, hogy lélegeztetőgépre a kórházban kezelt betegek 7 százaléka kerül. Az eddigi tapasztalatok alapján nagyjából 50 százalék esély van arra, hogy az állapot innen visszafordítható és gyógyulás áll be.

Mindenkinek javaslom, hogy folytasson le egy beszélgetést egy koronavírusból felgyógyult személlyel

– összegezte Müller Cecília, aki szerint egy ilyen beszélgetést követően mindenki rájön, hogy a koronavírus súlyosabb, mint egy megfázás.

Ismét felhívta a figyelmet arra is, hogy ha kezdetben csak enyhe tünetek jelentkeznek, akkor se menjünk közösségbe, mert bár a betegség klinikailag különbözőképpen alakul ki, attól még enyhe tünetek mellett is átadhatjuk a kórt.

Az operatív törzs tájékoztatóján az is elhangzott, hogy nagyobb számban és sűrűbben végez a rendőrség ellenőrzéseket. A kereskedelmi helyek üzemeltetőitől a szabályok betartatását várja a rendőrség, a szabályszegés akár az érintett üzlet bezáratását is maga után vonhatja.

Kapcsolódó

Öt hét alatt megduplázódott a fertőzöttek száma Európában

Tombol Európában a vírus, de az USA sem áll jól.