2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00 ÉLŐ
Spanyolország 0
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Életbe lépett a veszélyhelyzet, amit Orbán Viktor este bejelentett

123525982 10158721288296093 5453692197540970954 o
2020.11.04. 06:49

Tegnap este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy szerda 0 órától újra él a rendkívüli jogrend. A kormány arról is döntött, felkéri az Országgyűlést, hogy ezt a korlátozott idejű rendkívüli jogrendet hosszabbítsa meg 90 nappal.

Kevéssel éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet – vagyis a rendkívüli jogrend – kihirdetéséről szóló kormányrendelet, valamint a szigorításokat tartalmazó jogszabály.

Az utóbbi alapján éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakó- vagy a tartózkodási helyén lenni, kivéve azokat, akik dolgoznak, munkába mennek vagy munkából térnek haza. Ezen kívül csak

„EGÉSZSÉGKÁROSODÁSSAL, ÉLETVESZÉLLYEL VAGY SÚLYOS KÁRRAL FENYEGETŐ HELYZET ESETÉN, VALAMINT ÉLETVÉDELMI CÉLLAL”

lehet éjszaka közterületen tartózkodni.

A Magyar Közlönyből egyértelműen kiderül:  a vendéglátóhelyek (a korábban hozott szabályoknak megfelelően) 11 óráig nyitva tarthatnak, csak a „zeneszolgáltatást főszolgáltatásként” nyújtó helyek nem nyithatnak ki, kivéve azokat, ahol a részvételhez előre megváltott ülőhellyel kell rendelkezni.

A kulturális és sportrendezvények nézőterén – a páholyok kivételével – a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyek sem foglalhatók el. A másfél méteres távolságot a páholyokban és a szünetekben is tartani kell. 

A szabályok betartását ezt követően is a rendőrség ellenőrzi, és figyelmeztethet, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy évre ideiglenesen bezárathatja, míg sportrendezvények esetében legalább egy, legfeljebb tíz alkalomra zárt kapus rendezést írhat elő büntetésként.

A rendelet arra is kitér, hogy Budapesten és a megyei jogú városokban a tömegközlekedési cégek kötelesek járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint a délután 3 és este 7 közötti időszakokra. A tervet a kormányhivatalnak kell jóváhagynia. Emellett a miniszterelnök bejelentésének megfelelően ismét ingyenes lesz a parkolás.

Az éjszakai kijárási korlátozásról szóló rendelkezések csütörtök 0 órakor lépnek életbe, a többi szabály már szerdától hatályos.

Orbán Viktor ma reggel 6 órakor már az operatív törzs üléséről posztolt fotókat. 

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)