Gulyás Gergely: Minden olyan helyet bezárunk, ahol zene van és a kiszolgálás nem asztaloknál történik

D  AS20201008007
2020.11.04. 13:35 Módosítva: 2020.11.04. 13:35

„Indokolt volt a rendkívüli jogrend gyors bevezetése, ezért azt kérjük az Országgyűléstől, hogy hosszabbítsa meg a rendkívüli veszélyhelyzetet 90 nappal” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón. A tárcavezető azt kérte az ellenzéktől, hogy ne nehezítse meg a védekezéshez szükséges törvényalkotást. 

Gyulyás Gergely a tegnapi döntések indoklásaként elmondta:

A kormány azt látja, hogy a vírushelyzet folyamatosan romlik Európában, ez alól Magyarország sem kivétel, az ország a tizedik helyen áll az aktív esetszámokat tekintve az Európai Unióban, az átlagos halálozási szám pedig a fele az EU-snak. 

„A tegnap meghozott döntések alapján minden olyan szórakozóhelyet bezárunk, ahol zene van, és a kiszolgálás NEM asztaloknál történik”

– emelte ki Gulyás Gergely. Hozzátette: a közlekedés szintén nagy veszélyforrása a járvány terjedésének. Ezért a kormány ingyenes parkolást rendelt el az országban, mert „ez az a helyzet, amikor még a dugók is sokkal jobbak, mint ha a tömegközlekedésben lenne zsúfoltság”. A miniszter szerint az intézkedések javíthatnak a jelenlegi helyzeten, de megoldást majd csak a vakcina hoz. Mint mondta, éppen ezért a miniszterelnök addig is naponta, kétnaponta részt vesz az operatív törzs ülésén, hogy első kézből tájékozódjon a védekezésről. A miniszter azt mondta, a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az egészségügyi helyzetet, és a legfrissebb adatok alapján dönt arról, szükségesek-e újabb szigorítások. 

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a kormány tárgyal az AstraZeneca-vakcina ügyében. Mint mondta, a kormány szeretne a lehető legrövidebb időn belül októanyaghoz jutni, ezért vizsgálja, tud-e mástól gyorsabban vásárolni. A kormány folyamatosan figyeli, hol lesz sikeres a vakcina, igyekszik mielőbb lépni.

„A magyar kormány, ha lesz védőoltás, azt megvásárolja, és nem kötelező módon, de ingyenesen beoltja azt, aki kéri.” 

A tárcavezető kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kormány becslése szerint a legrosszabb esetben 10 ezer embert kell majd lélegeztetőgépre tenni, de Magyarországon 32 ezer kórházi ágy van. 

A miniszter kérdésre válaszolva megerősítette: sürgősségi műtét nem maradhat el Magyarországon. 

Az oktatásról szólva azt mondta, a kormány szerint az egyetemeken megoldható a távoktatás, de ott, ahol nevelés is zajlik, nehezebb.

„Jelen pillanatban nem indokolt az iskolák bezárása.”

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megerősítette, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jól van, repülővel jön haza Bangkokból.  

Gulyás Gergely elmondta, a kormányülésen nem kötelező a maszk viselése, de a távolságtartásra vonatkozó szabályok betartása igen. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy Budapest vezetése 61 milliárd forintos segítséget kap, mint mondta, Karácsony Gergely majd eldönti, él-e ezzel a lehetőséggel, ezt a pénzt el kívánja-e költeni a budapesti közlekedést segítő járművekre. A miniszter szerint a főváros gazdasági helyzete irigylésre méltó, mint mondta: 

Karácsony Gergely éljen a lehetőséggel, a szerencsétlenkedés fejeződjön be!”

A miniszter megerősítette: a rendkívüli jogrend idején a főpolgármester, illetve a polgármesterek a közgyűlések összehívása nélkül gyakorolhatják jogkörüket. 

Gulyás Gergely elmondta: elmaradnak a most hétvégére kitűzött időközi választások, de a hetedik és nyolcadik kerületben egy képviselő lemondásával és egy másik tragikus halálával megürült mandátumokat eleve csak március környékén tudták volna betölteni.. 

Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva azt mondta, a kormány nem egyeztetett sem a fővárossal, sem a nagyvárosokkal a szigorítások előtt. Mint kiemelte, senkivel nem akarnak kiszúrni, minden eszközt biztosítanak a védekezéshez. A kormány célja az, hogy minél kevesebben legyenek a tömegközlekedés egy-egy járatán. Hozzátette: a kabinet várja a nagyvárosok észrevételeit. 

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely felháborítónak nevezte az M0-s híd újabb hibáját, mint mondta, a szakminiszter jelentést fog írni az esetről, a kormány fontolgatja, hogy a további közbeszerzésekből kizárja az A-Híd Zrt.-t és a Strabagot. A kabinet, ha kell, perre megy az ügyben, mert már a második saru sérült meg. 

Mint megírtuk, tegnap este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy szerda nulla órától újra él a rendkívüli jogrend. A kormány arról is döntött, felkéri az Országgyűlést, hogy ezt a korlátozott idejű rendkívüli jogrendet hosszabbítsa meg 90 nappal. Kevéssel éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet – vagyis a rendkívüli jogrend – kihirdetéséről szóló kormányrendelet, valamint a szigorításokat tartalmazó jogszabály.

Cikkünk folyamatosan frissül.

 Borítókép: MTI/Kovács Tamás