Operatív törzs: mindenkinek nőtt a felelőssége, a rendőrség is szigorúbb lesz

2020.11.04. 11:57

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján ismételten felhívta a figyelmet a rendkívüli jogrend bevezetésére Gál Kristóf, az ORFK szóvivője. Mint mondta, éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakó- vagy a tartózkodási helyén maradni, kivéve azokat, akik dolgoznak, munkába mennek vagy munkából térnek haza. Ezenkívül csak

„EGÉSZSÉGKÁROSODÁSSAL, ÉLETVESZÉLLYEL VAGY SÚLYOS KÁRRAL FENYEGETŐ HELYZET ESETÉN, VALAMINT ÉLETVÉDELMI CÉLLAL”

lehet éjszaka közterületen tartózkodni.

A kormány kéri az állampolgárok együttműködését a rendkívüli jogrend intézkedéseinek betartásával kapcsolatban – hangsúlyozta Gál Kristóf. 

Kapcsolódó

Életbe lépett a veszélyhelyzet, amit Orbán Viktor este bejelentett

A Magyar Közlönyben már meg is jelent a kormány rendelete.

Amellett, hogy ismertette a tegnap éjféltől hatályos kormányrendelkezéseket a rendkívüli jogrend, illetve a szerda éjféltől érvényes kijárási korlátozással kapcsolatban, közölte azt is, hogy

a rendőrök hétfő óta fokozottabban odafigyelnek a szabályok betartatására, és határozottak lesznek.

 hosszú szöveg

Ennek alátámasztására közölte, az elmúlt 24 órában 72 esetben intézkedtek a rendőrök a kereskedelmi üzletekre és egyéb zárt terekre érvényes maszkviselési szabályok megsértése miatt. „Ebből 19 figyelmeztetés mellett 39 helyszíni bírságot szabtak ki, további 14 embert pedig feljelentettek szabálysértés miatt” – mondta a szóvivő. Az elmúlt 24 órában az utazási korlátozások kapcsán 71 helyszíni bírságot róttak ki, hat átutazót pedig feljelentettek a rendőrök. 

Az elmúlt egy napban 5189 hatósági házi karantént rendeltek el, de csak 507-et határátlépés miatt. 

Ezzel 32 743-ra nőtt a karanténba kényszerülők száma, akik közül 2440-en használják a karanténellenőrzést segítő mobilapplikációt. 

A rendőrök 13 712 helyszíni ellenőrzést végeztek és 28 karanténost jelentettek fel szabálysértés miatt. 

Gál Kristóf beszélt arról is, hogy hétfő óta fokozottan ellenőrzik a kereskedelmi és vendéglátóipari egységeket is, és kereskedelmi hatóságként eljárva már be is zárattak egy budapesti, XX. kerületi élelmiszerüzletet, amellett, hogy meg is bírságolták a bolt üzemeltetőjét. Elsősorban azért, mert öt alkalmazott is szabálytalanul viselte a maszkot, köztük a biztonsági őr is, akinek feladata lenne a vásárlók figyelmét felhívni, illetve rábírni őket a helyes maszkhasználatra. Kijelentette:

megnőtt az üzemeltetők felelőssége is.