Nem megy betegszabadságra, home office-ban dolgozik a koronavírusos Szijjártó Péter

2020.11.05. 18:59 Módosítva: 2020.11.05. 19:53
Ha betegszabadságra írnák ki a külügyminisztert, akkor csak a fizetése 70 százalékát kaphatná meg, így 100 százalékra jogosult.

Mivel munka közben kapta el a koronavírust Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, általános szabályok alapján 15 napos betegszabadságra írhatnák ki a politikust, aki így fizetésének (illetményének) 70 százalékát kaphatná meg munkáltatójától – tájékoztatta az Indexet dr. Viszló Sára munkajogász.

Home office-ban

Enyhébb tünetekkel bekkelek a világjárvánnyal szemben

– számolt be állapotáról Szijjártó Péter Facebook-oldalán, aki elmondta, hogy a modern technológia lehetővé teszi, hogy koronavírusosan is tudjon dolgozni. Azonnal telefont ragadott és felhívta Mihail Murasko orosz egészségügyi minisztert, hogy az orosz vakcina fejlesztéséről érdeklődjön. Ugyanakkor az is kiderült a külügyminiszter közösségi oldaláról, hogy gyógyszert és vitaminokat szed, de felesége húslevese az igazi gyógyír. Az oldalán megjelent videóban azonban – szerkesztőségünk szerint – nyúzottabbnak látszik a megszokottnál. 

A külügyminiszter a családjától elkülönítve, hatósági karanténban gyógyul. A járványügyi elkülönítés szabályai szerint legalább 10 napot kell ott töltenie. Feleségét és gyermekeit is vizsgálták, mindhármójuk tesztje negatív lett. 

A miniszterekre is vonatkozik a karanténba vonulási kötelezettség.

Szijjártó Péter ázsiai munkalátogatásán fertőződött meg a vírussal, Bangkokban lett a vírustesztje pozitív. Előtte Kambodzsában tett látogatást, ahol, a fél kormányt karanténba küldték, mert találkoztak Szijjártóval. A hírek szerint senkit sem fertőzött meg a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter havonta 1 979 400 forintot kap a miniszteri posztért. Ehhez jön még az országgyűlési képviselői tiszteletdíj, ami 891 000 forint. A politikus nettó jövedelme kedvezmények nélkül 1 892 000 forint, ha betegszabadságra küldenék, akkor csak 1 324 400 forintot kapna. Amennyiben a politikus betegszabadságon lenne, és a keresőképtelensége a betegszabadságát követően is fennállna, 15 nap elteltével táppénzre lenne jogosult. Ha megállapítanák a keresőképtelenségét, akkor egy e-mailt sem küldhetne a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter augusztusban a home office-ról még így nyilatkozott:

Volt még egy nagyon fontos varázskifejezés: home office és az erre vonatkozó törekvés. Ezt sem engedélyeztem, és nem fogom engedélyezni a jövőben sem. Azt kértem a helyettes államtitkároktól és a főosztályok vezetőitől, hogy írják össze azoknak a munkatársaknak a nevét, akiknek a teljesítményét és a munkáját ebben a helyzetben nélkülözni tudják. És zárójelben tettem hozzá, hogy akkor ezt véglegesen meg is köszönhetik. Érdekes módon egyetlen egy név felírására sem került sor ezekre a listákra.

Kapcsolódó