ORFK: egyre több a járványhelyzetre hivatkozó internetes csaló

2020.11.05. 18:24

A pandémiás időszakban az online bűncselekmények elkövetői egyre gyakrabban hivatkoznak a koronavírusra, annak gyógymódjaira, illetve az esetleges állami támogatások, segélyek folyósítására, közéleti személyek adományaira vagy akár nyereményjátékokra - erre figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a rendőrségi honlapon csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint a kiberbűnözők adathalász e-mailek, illetve weboldalak, valamint nyereményjátékok formájában próbálnak személyes, vagy bankkártya adatokhoz jutni, melyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel.

Fontos tudni - emelték ki -, hogy a közigazgatási szervek soha nem a közösségi média felületein vagy e-mailben keresik meg a lakosságot esetleges támogatások folyósítása kapcsán, ez kizárólag a hivatalos csatornán - postai levelezési címen vagy az Ügyfélkapun - keresztül történik.

Azt tanácsolták, különös figyelemmel járjon el mindenki minden olyan esetben, amikor a weboldal, az elektronikus levél küldője vagy a hirdetés feladója a koronavírusra hivatkozik és bármilyen személyes- vagy bankkártya-adat megadását kéri. Az ilyen oldalak, illetve levelek sokszor egyszerű formázást, nyelvtanilag helytelen mondatszerkezeteket vagy kifejezéseket használnak, hiszen azokat egyszerre több nyelven, tömegesen hozzák létre - jelezték.

A rendőrség emellett arra is felszólított, hogy soha senki ne adja meg bankkártya adatait olyan weboldalon, amelynek létezéséről csupán egy figyelem-felhívó üzenet alapján értesült. Ismeretlen webhelyeken történő regisztráláskor mindenki ügyeljen arra, hogy olyan jelszót válasszon, amelyet más szolgáltatásokban nem használ, hiszen az elkövetők célja sok esetben csupán a felhasználó hitelesítő adatainak megszerzése.

Amennyiben valaki mégis regisztrált már ilyen weboldalon, érdemes lecserélni az e-mail- és a közösségi média felületeken regisztrált fiókok jelszavát, valamint korlátozni a megadott bankkártya elektronikus használatát az esetleges visszaélések megelőzése érdekében.

Végezetül felhívták a figyelmet arra, hogy gyanús weboldal észlelése esetén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltetett Internet Hotline felületén lehet jelenteni a https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00120/ hivatkozási címen.