Több száz millió forintot leemeltek Erzsébetváros Önkormányzatának számlájáról

2020.11.05. 16:18 Módosítva: 2020.11.05. 16:18

Az önkormányzat pár napja azt vette észre, hogy a számlájáról leemeltek 417 millió forintot – tájékoztat Erzsébetváros Önkormányzata. A közlemény szerint a pénzmozgás egy olyan szerződésnek köszönhető, amit még az előző polgármester, a fideszes Vattamány Zsolt vezetése alatt kötöttek.

A szerződésben az önkormányzat előző vezetése vállalta, hogy három Király utcai házból néhány hét alatt kiköltöztet negyvenöt lakót teljesen felújított lakásokba. Az így kiürített házakat pedig eladják. Esélyük se volt rá, hogy ennyi idő alatt megoldják ennyi ember lakhatását, hozzá se fogtak. Így viszont szerződést szegtek, ami miatt az önkormányzatnak – a Vattamányék által aláírt feltételek szerint – 9,7 milliárd forint kötbért kell kifizetnie

– olvasható a közleményben.

A Niedermüller Péter polgármester által vezetett önkormányzat arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyik kérdéses ház műemlékvédelem alatt áll, ezért az eladáshoz szükséges volt a műemlékvédelemért felelős miniszternek, Gulyás Gergelynek a hozzájárulását is megszerezni.

Vattamányék szerződésben vállalták, hogy ezt megszerzik, annak ellenére, hogy erre semmilyen ráhatással nem bírtak. (Nem is tudták megszerezni az engedélyt.) Ami sokkoló, hogy Vattamányék szerződése szerint ez is ok arra, hogy az önkormányzat kifizesse a 9,7 milliárd forintot

– írja az Erzsébetváros Önkormányzata.

A városvezetés szerint a korábban kötött szerződéssel az a baj, hogy a házakat 2,15 milliárd forintért adták volna el, ugyanakkor 25 millió forint felett kötelező versenyeztetni, jelen esetben ennek az értéknek a százszorosáért adták volna el a házakat, mégsem úgy jártak el, ahogy a törvény előírja.

Bűncselekmény gyanúja is felmerül, mivel úgy vállalták 9,7 milliárd forint kifizetését, hogy erre nem volt költségvetési fedezet

– teszi hozzá közleményében Erzsébetváros Önkormányzata.

Arról is tájékoztatnak, hogy Niedermüller Péter polgármester előterjesztésére az önkormányzat képviselő-testülete a legutóbbi ülésén úgy döntött, az önkormányzat bíróság előtt támadja meg a szerződést.

A bíróságtól azt kérik: addig is, amíg döntenek, tiltsák el a cégcsoportot attól, hogy kötbért kérjenek. Ezzel párhuzamosan vizsgálják azt is, hogy indokolt-e büntetőfeljelentést tenni.

Szerdai sajtótájékoztatóján Niedermüller Péter arról beszélt, Erzsébetváros önkormányzatát nem érdekli, hogy

kis értékű stiklikről, vagy milliárdos csalásról van szó, ahogy az sem szempont, hogy az elkövető melyik pártnak a tagja.

A polgármester azt ígérte: akik nem törvényszerűen használják fel a közpénzt, és nem tisztelik a közpénzt, azok ellen fel fognak lépni.

Az ügyben kerestük Vattamány Zsolt volt erzsébetvárosi polgármestert is, akit cikkünk megjelenéséig nem tudtunk elérni.