Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Zacher Gábor: Nincs sok értelme a kijárási tilalomnak, az ingyenes parkolás maga a halál

HUS 9276
2020.11.05. 14:45

Sokkal őszintébben kellene beszélni az emberekkel a járványról, meg kellene őket szólítani, mert nem érzékelik, hogy mekkora veszélyben vannak – mondta a Klubrádiónak Zacher Gábor. A toxikológus hozzátette, szerinte nincs túl sok értelme a kijárási tilalomnak, az ingyenes parkolásról pedig azt mondta, hogy az 

maga a halál, iszonyú káoszt teremt. 

A sportrendezvényekről pedig nem kevés iróniával azt mondta, hogy a stadionokban valószínűleg mindenki be fogja tartani a távolságot, nyilván mindenki viseli majd a maszkot szabályosan, még a páholyokban is.

A szakember szerint továbbá legalább a középiskolákban át kellene állni az online oktatásra, és vissza kellene hozni a sávos vásárlást is. Úgy látja továbbá, hogy az egészségügyben a halasztható beavatkozásokat valóban halasztani kellene, különben elfogynak az orvosok, ápolók, szakdolgozók a frontvonalon.

Hely van, gép van, gyógyszer van, dolgozó nincs. Az intenzív terápia, a fertőző betegek ellátása, a lélegeztetés speciális szakterület, azt nem lehet egy délután megtanulni.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az őszinte kommunikációnak rendkívül fontos szerepe van.

Az embereknek tudniuk kell, hogy mivel állnak szemben, így érthetik meg a védekezés fontosságát. Meg kell szólítani őket, és mentálisan felkészíteni arra, hogy mi várható. Már amennyit tudunk a vírusról. Mert ugye, mindannyian most tanuljuk, hogy mi is ez valójában.

Az egészségügy átalakításáról Zacher Gábor azt mondta, hogy ha a törvényben megmarad a másodállás szabályozása, akkor januárban az intenzív, a sürgősségi ellátás és a mentőszolgálat is összeomlik, például azért, mert a mentőknél az orvosok túlnyomó többsége részállásban dolgozik. Arról is beszélt, hogy az egészségügyet egységesen kell kezelni, és nem lehet kivételezni az orvosokkal, hogy „na, őket megfizetjük, és ezzel megoldottuk a létszámhiányt.

Egy orvos egyedül semmit sem ér 

– tette hozzá. 

(Borítókép: Huszti István / Index)