Jön a megyeközpontú kórházhierarchia

2020.11.06. 15:46

Amellett, hogy az épp aktuális, és az embereket leginkább aggasztó járványhelyzetről szűkszavúan csak annyi új információt közölt, hogy már a közösségi terjedési fázisban van, és bárki tudattalanul is terjesztheti a vírust, továbbá, hogy bármilyen ma elrendelt szigorítás hatása 4-6 hét múlva jelentkezhet, Kásler Miklós szokásos heti közösségi médiás videóinterjújában meglepő horderejű átalakítási tervekről is hírt adott. Bejelentette ugyanis, hogy az állami kórházak vezető tisztviselői kapcsán létrehozott 5 tagú jelölőbizottság munkája azért szükséges, mert a magyar egészségügy teljes átalakításának része.

A járvány ugyanis »rendkívül markánsan mutatott rá a magyar egészségügy erényeire, erősségeire, de a hiányosságaira is.«

Ezért átalakítják az egészségügyi struktúrát,

az új rendszerben pedig a megyei kórházak irányítják majd az adott megyében lévő városi kórházakat.

Utóbbiak pedig a családorvosokat, praxisközösségeket és járóbeteg-szakrendelőket fogják majd össze. 

Ezért a miniszter szerint a megyei kórházigazgatóknak más képességekre van szükségük ahhoz, hogy az új feladatkörben is helytálljanak. A kiválasztásukhoz ezért van szükség a jelölőbizottságra, mivel a legalkalmasabb embereket keresik. A miniszter szerint nem lesz minden jelenlegi kórházvezető leváltva, úgy fogalmazott: „nem gondolnám, hogy a megyei kórházak és országos intézmények vezetőit, vagy a megyei klinikumok vezetőit ennyire alul kellene értékelni, erről szó sincs, de a legalkalmasabb embereket keressük.”   

A miniszter beszélt arról is, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben – második lépcsőben – 1,6 milliárd forint értékű fejlesztés kezdődik az Egészséges Budapest Program keretében, mivel a kormánynak fontos az egészségügy további fejlesztése.