Megvan a nap, amikor a parlament dönthet a rendkívüli jogrendről

2020.11.06. 15:25

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi november 10-re Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényjavaslat mielőbbi elfogadása érdekében – írta az MTI. Az Országgyűlés honlapjára november 5-én felkerült tervezet többek között tartalmazza a kormány által november 3-án, az éjfél előtti percekben a Magyar Közlönyben megjelent és

az egészségügyi veszélyhelyzetet szerdától 15 napra elrendelő kormányrendeletben foglalt intézkedések további 90 nappal való meghosszabbítását. 

Az indoklás szerint a rendkívüli jogrend a gyors döntések meghozatalát biztosítja a járványhelyzet idején. A javaslat kitér arra is, hogy a kormány dönthet úgy is, hogy a megadott 90 napnál rövidebb idő alatt is visszaadhatja a rendkívüli jogrend biztosította felhatalmazását. 

A veszélyhelyzetet kihirdető rendeletben a kormány rögzítette, hogy folyamatosan felülvizsgálja annak szükségességét. Az intézkedések között döntött a kabinet többek között a kijárási korlátozásról éjfél és reggel öt óra között, valamint rendezvények megtartásának korlátozásáról, a maszkviselés szabályainak szigorításáról, a parkolás ingyenessé tételéről.

A tegnap benyújtott törvényjavaslat emellett kitér arra is, hogy a kormány a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott intézkedésekről az Országgyűlésben, ülésnapokon kívül a parlament elnöke és a képviselőcsoportok vezetői számára ad tájékoztatást. 

A javaslat rögzíti azt is, hogy

a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzött választások elmaradnak, továbbá arról is, hogy sem helyi, sem országos népszavazás nem kezdeményezhető, a már kitűzött népszavazási időpontok elmaradnak.

Az aláírásgyűjtéshez és a népszavazásokhoz kapcsolódó egyéb határidők megszakadnak, de a veszélyhelyzet megszűnése után újraindulnak. A kitűzött és elmaradt népszavazások új időpontját a veszélyhelyzet megszűnése után 15 napon belül ki kell tűzni.