Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Megszavazzák az ellenzéki pártok a rendkívüli jogrend meghosszabbítását

D  AS20200803011
2020.11.06. 19:40

November 10-én ülhet össze az Országgyűlés, hogy döntsön a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról

A miniszterelnök kedden jelentette be, hogy a koronavírus-járvány második hulláma miatt ismét indokolttá vált a rendkívüli jogrend bevezetése, ezért veszélyhelyzetet hirdet a kormány. 

A veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendeletek ugyanakkor csak 15 napig érvényesek, ezután a parlamentnek kell döntenie ezekről, ezért a kormányfő arra kérte az Országgyűlést, hogy ennek határidejét 90 nappal hosszabbítsák meg.

Tavasszal még ellenezték

Korábban a parlament kormánypárti kétharmada az ellenzék nélkül is elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot. Akkor az ellenzéki pártok a szavazási magatartásukat azzal magyarázták, hogy a törvényjavaslat nem tartalmazott határidőt, ezzel pedig gyakorlatilag korlátlan időre felhatalmazást kapott Orbán Viktor és kormány arra, hogy rendeletek útján, az Országgyűlés kihagyásával irányítsák az országot. 

Az ellenzéki pártok akkor hangsúlyozták, ha 60 vagy 90 napos határidővel került volna benyújtásra a rendkívüli jogrend, akkor támogatták volna az erről szóló törvényjavaslatot. 

A veszélyhelyzet újbóli kihirdetése után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hétpárti egyeztetésre hívta a feleket, erről a Facebook oldalán posztolt a kormánypárti politikus, amelyben azt írta: 

Jövő héten szavazunk a járvány elleni védekezés következő, fontos lépéséről. Arra kérjük a baloldali pártokat és baloldali politikusokat, támogassák a javaslatot! Tavasszal nem számíthattunk rájuk, akkor nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nem szavazták meg a koronavírus törvényt, külföldön támadták Magyarországot, és még kamuvideót is készítettek a magyar egészségügy lejáratására. Ez most nem a politikai viták ideje! Vigyázzunk egymásra!

Az imént befejeződött a hétpárti egyeztetés a rendkívüli jogrendről és annak 90 napos meghosszabbításáról. Jövő héten...

Közzétette: Kocsis Máté – 2020. november 5., csütörtök

A határidő most a kulcs

A benyújtott törvényjavaslat szövegének ismeretében megkérdeztük az ellenzéki pártok frakcióit, ezúttal támogatják-e a rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítását. 

Minden képviselőcsoporttól azt a választ kaptuk, hogy ebben a formájában támogatják a kormánypárti törvényjavaslatot.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt frakcióvezető úgy véli, mivel a beterjesztett, és előtte egyeztetésre bocsátott törvényjavaslat a veszélyhelyzetben hozott rendeletek 90 napos meghosszabbítására ad csak felhatalmazást a kormánynak, ezért zöld párt képviselői támogatni fogják annak elfogadását. 

A Jobbik szerint a frakciókkal való egyeztetésnek nem volt különösebb jelentősége, a hiszen a miniszterelnök által „133 bátornak nevezett ember parancsra, szó nélkül, látatlanban átnyom bármit a törvényhozáson”. A párt úgy véli, hogy a kormánypártok most azért mutatják mégis a kompromisszumkészség látszatát, mert a „hatalmával rendre visszaélő Orbán-kormánynak már uniós és nemzetközi szinten is rettenetes a megítélése”.

A Jobbik szerint a kormány „dilettáns módon kezeli a járványhelyzetet”, ezért,

látva ezt a vergődést, a válsághelyzet miatt minden segítséget megad számukra a párt,

ezért támogatják a 90 napos meghosszabbításról szóló javaslatot. A párt továbbá lapunknak küldött válaszában azt is megjegyzi, ők már idén márciusban is azt javasolták, hogy ezt a felhatalmazást csupán ennyi időre adják meg a kormánynak. Innentől pedig minden felelősség Orbán Viktort és a kormányt terheli a járványkezelést illetően. 

A DK elnöksége péntek délután ült össze, hogy megvitassák a javaslatot, ők is azt válaszolták az Index megkeresésére, hogy megszavazzák jövő héten. 

A Párbeszéd szerint mivel a kormány teljesítette azt a legfontosabb, már tavasszal is hangoztatott feltételüket, hogy a legyen határideje a felhatalmazásnak, ezért így már támogathatónak tartják a törvényjavaslat házszabálytól eltérő, rapid tárgyalását. Megszavazni azonban csak akkor szavazza meg a párt frakciója,

ha a kormány garanciákat ad arra, hogy ezzel a rendkívüli felhatalmazással nem él vissza,

ahogy azt szerintük tavasszal tette. 

Ilyen megoldás lehetne az, ha a veszélyhelyzeti rendeleteket bármely frakcióvezető az Alkotmánybíróság elé vihetné, amelyekről aztán három napon belül döntene a testület, de szerintük szabályozni kellene a közbeszerzések alól mentességet kapó ügyletek utólagos ellenőrzését is, valamint hogy az ezekkel kapcsolatos információkat ne lehessen titkosítani.

A Párbeszéd szerint azonban a legfontosabb az, hogy a kormány ezt a felhatalmazást tényleg arra használja majd, amire kérte: a koronavírus-járvány megfékezésére, a munkájukat elvesztő embereket támogatására, és ne arra, amit szerintük az első hullám idején láttak, „Mészáros Lőrinc vagyonának a gyarapítására”. A hétpárti egyeztetést egyébként látszategyeztetésnek tartják, mivel néhány órával a találkozó után már be is nyújtották a törvényjavaslatot. 

Az MSZP álláspontja szerint a koronavírus-járvány megfékezéséhez szükséges minden eszköz a kormány rendelkezésére áll.

A Fidesz az ellenzéki pártok kérése nélkül is beleírta a törvénytervezetbe a 90 napos határidőt,

amit az MSZP a többi ellenzéki párthoz hasonlóan korábban hiába kért a kormánytól. A párt szerint a járvány elleni védekezéssel összefüggő minden intézkedés meghozatala vagy annak elmulasztása a kormány felelőssége. Az MSZP leszögezte, elkötelezettek az emberek életének és egészségének védelme iránt, ezért a veszélyhelyzet határozott időtartamra történő meghosszabbítását ők is megszavazzák. 

Borítókép: Ellenzéki képviselők a napirendről szavaznak az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2020. augusztus 3-án. - MTI/Kovács Tamás