Félszáznál is több új HÉV-et vásárol a MÁV-HÉV

2020.11.07. 16:47

Az Orbán-kormány döntése alapján a MÁV-HÉV, a a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) szakmai bevonásával idén ősszel kiírta a járműtendert ötvennégy darab új, korszerű, klimatizált, alacsonypadlós HÉV-vonat beszerzésére (ebből tizenkettő darab opciós) – tette közé Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója. A bejegyzésben arról is hírt ad a vezérigazgató, hogy a nyílt, EU-s közbeszerzési eljárásra két, világszerte ismert, nagy európai járműgyártó, a Stadler és az Alstom is jelentkezett. 

Az új HÉV látványterve - a látványterv gyártófüggetlen előkép a műszaki elvárásrendszer alapján, a végleges jármű nem ezzel megegyező kinézetű lesz!
Fotó: Budapest Fejlesztési Központ

A továbbiakban kifejti Vitézy Dávid, hogy a tenderrel folytatódik a budapesti közösségi közlekedési járműpark megújítása, a Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben. Arról is szól BFK vezetője, hogy az új HÉV-vonatok beszerzése az elmúlt negyven év legjelentősebb budapesti közösségi közlekedési járműbeszerzése, mely egyszerre szolgálja a budapestiek közlekedését a Békásmegyeri lakótelepről, Csepelről, Pesterzsébetről vagy Óbudáról, illetve az agglomerációból ingázókat Szentendre – Pomáz és Ráckeve – Szigetszentmiklós – Dunaharaszti térsége felől. 

A Facebook-posztból az is megtudható, hogy a tender sikeres lebonyolítása esetén az új vonatok 2023 és 2025 között állhatnak forgalomba, biztosítva a H5-ös, H6-os és H7-es hévek vonalán a teljes járműcserét. 

Kapcsolódó

Most akkor támogatja a kormány Karácsonyék új troli- és villamosbeszerzését, vagy nem?

Ha a papíron ott van a miniszterelnöki engedélyező szignó, akkor miért háborog Budapest vezetése? Szájbarágó.  • Tippek
  • Hitelkártya