Szijjártó Péter karanténnaplója: Vegyesek a tüneteim

2020.11.07. 13:32

„Megkezdődött az ötödik nap a karanténban, a tünetek elég vegyes képet mutatnak. Vannak, amelyek erősödnek – fejfájás, végtagfájdalom, izomfájdalom –, ezek nem kellemesek. Vannak, amelyek gyengülnek, mint a nátha jelei vagy a köhögés” –részletezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 5. karanténnaplójában, amelyet szombaton osztott meg Facebook-oldalán.

„Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy újabb tárgyalásokat tudtam folytatni a keleti vakcinabeszerzés tekintetében, amelyekről gyors tájékoztatást szeretnék adni” – folytatta a külügyminiszter hogyléte ismertetése után. 

Ami az orosz vakcinát illeti, ott a szabályok szerint 6 hónapig kell tesztelni az oltóanyagot, de három hónap után egy úgynevezett ideiglenes jelentés készíthető. Az orosz vakcina esetében erre a jövő héten kerül sor, ez pedig egy hatalmas mérföldkő lesz a nemzetközi engedélyezési folyamat szempontjából. Ez nekünk jó hír, hiszen így tartható tud lenni az a megállapodás, amelynek értelmében decembertől kis mennyiségben, januártól pedig nagy mennyiségben ebből az oltóanyagból Magyarország vásárolni tud

– emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy természetesen nemcsak egyszerű vásárlásról tárgyalnak, hanem „tárgyalunk a licenc megvásárlásának lehetőségéről is, vagyis, hogy a vakcina előállítási folyamata vagy annak legalább egy része itt Magyarországon legyen”.

Hiszen a járvány első hullámának egyik legfontosabb tanulsága éppen az volt, hogy minél több mindent tudunk mi magunk előállítani, annál kevésbé vagyunk védtlenek a járvánnyal szemben. Éppen ezért egy cég már tárgyal az oroszokkal, hétfő délelőtt videókonferencián egyeztet az orosz ügynökséggel. Ezután láthatjuk, hogy mikor lehet reális a magyarországi gyártás esetleges megkezdése

– részletezte a miniszter, majd elmondta: Kína vonatkozásában továbbra is három gyártóval állnak kapcsolatban, az egyikkel már előrehaladottak a tárgyalások

„Ennek nyomán egy-másfél hónapon belül vakcinamintákat tudunk kapni elsőként vagy legalábbis nagyon az elsők között Európában. ”

Mint november 4-én megírtuk, Szijjártó Péter az ázsiai tárgyalások alatt, a Bangkokba történő érkezést követően produkált pozitív koronavírustesztet.