Kórházigazgató a koronavírusról: Budapest nem Bergamo

2020.11.08. 10:09

Nincsenek bergamói állapotok a koronavírusos betegeket ellátó magyar kórházakban – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Takács Péter, a Szent János Kórház főigazgatója. Ismeretes, hogy Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke a Népszavának arról beszélt, hogy nagyon sok kórházban már most megteltek az intenzív kapacitások. 

A főigazgató a lapnak úgy fogalmazott, hogy 

„olyannyira nincs kaotikus állapot, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala éppen ma tartott ellenőrzést nálunk, és szó szerint el voltak képedve a kórházban tapasztalt katonás fegyelem és kollégáim profizmusa láttán.”

Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök minapi közlése szerint december közepére 32-34 ezer kórházi ágy telhet meg Covid-betegekkel, elmondta: a kormány a legrosszabb helyzetre készül, éppen azért, hogy ne kelljen kapkodni.

Kapcsolódó

Egy 36 éves nő volt a koronavírus legfiatalabb áldozata tegnap

A százhét halálos áldozat közül összesen hat beteg alapbetegsége ismeretlen, két elhunytnál pedig feltöltés alatt vannak az adatok.

A főigazgató elmondta: a betegágyaik húsz százalékát a nyári időszakban is fenntartották a koronavírus-fertőzöttek számára. Ezt az arányt azóta megemelték 30 százalékra, majd a miniszteri utasítás értelmében 40 százalékra.

Takács Péter hangsúlyozta: beavatkozás nélkül néhány héten belül valóban több lett volna a beteg, mint a szabad kórházi ágy, de a kormány szigorította a járványügyi szabályokat, és kapacitást is felszabadítottak. Szerinte két hét múlva lehet látni, hogy elegendő volt-e az intézkedés, vagy újabb szigorításra van-e szükség, de reményei szerint egy picit lehet fékezni a trendet. Takács úgy látja: a helyzet nem kritikus. 

A főigazgató jelezte: a Szent János Kórház 1100 betegágya közül jelenleg 338 ágyon nyújtanak koronavírusos ellátást, ezeken jelenleg 200 beteg fekszik. Ezen ágyak közül 50-et olyanoknak tartanak fenn, akik más egészségügyi probléma miatt kerülnek be az intézménybe, de egyúttal koronavírus-fertőzöttek is. 

A kétszáz beteg túlnyomó része középsúlyos és súlyos állapotú, közülük harmincan kapnak légzéstámogatást, de mindössze négyen szorulnak klasszikus intenzív terápiás ellátásra, tehát ők azok, akiket altatásban, intubálás mellett gép lélegeztet – jegyezte meg a főigazgató. Hozzátette, attól, hogy egy beteg lélegeztetést kap, még nem biztos, hogy intenzív terápiára is szorul.

Kapcsolódó

Emberiesség elleni bűn volt az áldozatok családja szerint a járványügyi késlekedés Bergamóban

Ezért az Európai Bizottsághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak.