NNK: „Óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan” a tömeges antigén-gyorstesztelés

2020.11.08. 11:39

„Óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan” 

– írta közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azzal kapcsolatban, hogy a fővárosi teszteléshez Karácsony Gergely főpolgármester közlése szerint antigéngyorsteszteket kívánnak beszerezni, amelyekről a városvezető kijelentette, hogy „ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek”. 

Az NNK szerint

az antigéntesztek nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre sem,

mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek, vagy még csak enyhe tüneteket mutatnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel „fals negatív eredményt mutat majd”. A tesztelt ember tehát megnyugszik, hogy nem kapta el a vírust, közben pedig megfertőzi a környezetét – tették hozzá.

Az NNK szerint az antigénteszt használata a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban.

Az antigénteszteknél nagyobb mennyiségű vírus és azon belül az antigén (vírusfehérje) jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést. A két teszt nem hasonlítható össze, ezért is készült külön eljárásrend az egészségügyi szolgáltatóknak – olvasható az NNK közleményében.

Karácsony Gergely szerdán jelentette be, hogy intenzív tesztelésikapacitás-bővítésbe kezd a fővárosi önkormányzat, százezer antigénteszt beszerzését indítják el napokon belül a koronavírus-járvány megfékezéséért. A főpolgármester szerint erre azért van szükség, mert a PCR-tesztek eredményei lassan érkeznek meg, néhány szociális intézményben akár tíz napot is várni kell azokra, és így nem lehet hatékonyan védekezni.

A tesztelés során továbbra is az önkormányzati intézmények lakói és dolgozói a legfontosabbak, de a fővárosi önkormányzat 50 ezer tesztet oszt szét lakosságarányosan a kerületek között, hogy minden, különösen veszélyeztetett ágazatban dolgozónak, így a pedagógusoknak és oktatást segítő más munkavállalóknak is biztosítsák az önkéntes alapú szűrést – emelte ki a főpolgármester az MTI szerint.

Kapcsolódó

Karácsony: Százezer tesztet szerez be a főváros

A főpolgármester szerint közlekedési káoszt idézhet elő az ingyenes parkolás.