Végre gratulált Orbán Bidennek

2020.11.08. 11:21

Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.

„Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához”– írta Orbán Viktor.

Kapcsolódó

A V4-ek közül mellesleg a magyar miniszterelnök gratulált utoljára az újonnan megválasztott amerikai elnöknek. Andrzej Duda lengyel elnök és Andrej Babiš cseh miniszterelnök, valamint Igor Matovič szlovák kormányfő már tegnap este üdvözölte az új elnököt.

Joe Biden még októberben erősen bírálta hazánkat, amikor Trump külpolitikájával kapcsolatban kérdezték egy interjúban

Szerinte az Egyesült Államok minden eddiginél rosszabb helyzetben van, elszigeteltsége mellett említette még Irán és Észak-Korea nukleáris fenyegetését, Kína erősödését és a biztonság hiányát is. Magyarországról is meglehetősen elítélő hangon szólt akkor. „Látjuk, mi történik Belarusztól Lengyelországon át Magyarországig” – mondta, hozzáfűzve, hogy 

ez az elnök a világ összes banditáját, 

például Kim Dzsongun észak-koreai diktátort is támogatja.

A miniszterelnök szűkszavú levelét követően egy órával később az MTI-ben megjelent Áder János gratulációja. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelmi magyar-amerikai kapcsolatok közös értékekre épülnek: a két nemzet hagyományos szabadságvágyára és a demokrácia melletti elkötelezettségére. Magyarország a két országot összefűző baráti kapcsolatokat a jövőben tovább kívánja erősíteni - írta a magyar államfő.

A gratuláló levélben, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el vasárnap az MTI-hez, Áder János arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokra - csakúgy, mint a világ többi országára - nehéz időszak vár. A Covid-19 járvány világszerte sok szenvedést, súlyos társadalmi problémákat okoz, és nagy kihívások elé állítja a kormányokat.
Ugyanakkor a pandémia elleni küzdelem közepette sem feledkezhetünk meg a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kezeléséről - tette hozzá a köztársasági elnök.

 Hangsúlyozta, hogy a globális kérdések megoldásához hatékony nemzetközi együttműködésre van szükség.

Meggyőződése - írta -, hogy a hasonló elveket valló nemzetek transzatlanti közössége nélkülözhetetlen szerepet játszik a nemzetközi stabilitás fenntartásában. Magyarország az Egyesült Államok szövetségeseként a jövőben is kiveszi részét a béke és a biztonság megőrzését, valamint a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló erőfeszítésekből.  

    Áder János felelősségteljes feladatainak ellátásához sok sikert és jó egészséget kívánt Joe Bidennek.