A Brexit után is szükségesek a jó brit–magyar kapcsolatok

2020.11.09. 10:34

Az Egyesült Királyság és Magyarország közötti kapcsolatok erősítése a cél – közölte az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Paul Fox a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A nagykövet kifejtette, hogy bár az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, de nem hagyja el a kontinenst, ezért a Brexit nem azt jelenti, hogy az ország kapcsolatai meggyengülnének az európai országokkal, sőt, véleménye szerint azok inkább erősödnek majd. Paul Fox kiemelte, hogy Magyarországgal is számos közös érdeke van a királyságnak, a biztonság, a gazdaság és az emberek közötti kapcsolatok területén erősebb lesz majd a kapcsolat.

A nagykövet részletezte, hogy Magyarországon meghatározó brit cégek működnek, és hivataluk azon dolgozik, hogy bővüljön ezeknek a száma. Emellett kifejtette, hogy a két ország a klímaválság elleni küzdelemben is sokat tehet együtt, az emberek közötti kapcsolatok területén pedig az oktatási kapcsolatok fejlesztése kiemelt feladat.

Niylatkozott arról is a diplomata, az a cél, hogy a Magyarországról és az Egyesült Királyságból érkezők, utazók a Brexit átmeneti időszaka után is a jelenlegi feltételek mellett tudjanak dolgozni, tanulni, utazni.

Paul Fox szerint az Egyesült Királyságban élő külföldiek regisztrációja gördülékenyen halad, már több mint százezer magyar állampolgár élvezi ennek az előnyét. Végezetül elmondta azt is, hogy a tervek szerint a Magyarországon élő briteket is hamarosan informálják arról, milyen szabályok vonatkoznak rájuk. 

Kapcsolódó

Folytatódnak a Brexit-tárgyalások

Az egyenlő versenyfeltételek és a halászat volt a két leginkább vitatott kérdés a britek és az Európai Bizottság között az eddigi tárgyalásokon.