Lépésről lépésre: Orbánt a második hullám kényszerítette szigorításra

123442287 10158719468636093 4716036226925073398 o
2020.11.09. 15:15

Az első hullámot követő rövid nyári „lélegzetvétel” után szeptembertől fokozatosan szigorodtak a járványügyi intézkedések, mielőtt Orbán Viktor bejelentette a második  hullám legkeményebb korlátozásait, válaszul arra, hogy naponta születnek újabb rekordok a fertőzöttek számában Magyarországon.

Augusztus végén a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról a kormányfő, hogy a legnagyobb veszély továbbra is a koronavírus-fertőzés behurcolása, ezért szükség lesz újabb tiltó intézkedésekre.

Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni

– jelentette akkor ki. Azt is mondta, hogy mindenki nyugodtan alhat, mert minden eszköz rendelkezésre áll a megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

Lélegeztetőgép-gyártásban Magyarország a világ élvonalába tartozik, és eljön majd az idő, amikor minden lélegeztetőgépet itthon gyártanak

– fogalmazott.

Állig felfegyverkezve várjuk a második hullámot 

A kormány még augusztusban döntött a szeptember elsejétől érvényes szigorú beutazási korlátozásokról. Orbán Viktor az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportjának ülése után készült videójában azt mondta:

„az ajtónkon kopogtató” második hullám megfékezése érdekében komoly intézkedéseket kell hozni, elsősorban a vírus behurcolását kell csökkenteni.

Szeptember elején a miniszterelnök a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott,

állig felfegyverkezve várjuk a járvány második hullámát,

ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a kormány eltalálja a szükséges korlátozási mértékeket, ezért folyamatosan egyeztetnek és finomítanak a szabályokon.

Az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön

– jelentette ki Orbán Viktor a kormány nemzeti konzultációjának válaszaira hivatkozva a szeptember 11-i rádióinterjújában. Azt is mondta, tisztában van a jelenlegi bizonytalansággal, hogy sokan attól tartanak, megint olyan szigorú korlátozások következnek, mint tavasszal. A kormányfő azonban leszögezte: kabinetje nem készül ilyenre, általános korlátozásra nem kell számítani.

Egy nappal később a köztévének adott interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy a fertőzöttségi számok növekedni fognak.

Amire figyelnünk kell, az nem a megbetegedések, hanem a halálesetek száma

– tette hozzá. Továbbá arról is beszélt: ősszel annyival könnyebb lehet a helyzet, hogy van már élő tapasztalat az első hullámból.

Tavasszal még egy ismeretlen ellenséggel álltunk szemben, mára viszont kiismertük

– hangsúlyozta. Azt már akkor is kilátásba helyezte, hogy ha az emberek nem tartják be az érvényes járványügyi szabályokat, ki kell kényszeríteni.

Lezárult a beszoktatás, új világ kezdődött

Október elején már kevésbé volt derűlátó a miniszterelnök, szokásos rádióinterjújában úgy fogalmazott, nehéz időszak előtt áll az ország, mert

nekünk már elegünk van a vírusból, de a vírusnak nincs elege belőlünk,

gyorsabban fertőz, mint korábban.

Most összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében áttörő erejű javulást kell elérnünk

– jelentette ki. Azt is kifejtette, hogy a koronavírus-járvány második hulláma hosszabb és nehezebb lesz, ezért egyszerre kell végrehajtani átszervezési lépéseket és növelni az egészségügyi dolgozók teherbíró képességét.

A Hír TV-nek adott október 7-i interjújában Orbán Viktor még mindig arról beszélt, hogy egyelőre nem tervez a kormány az emberek mindennapi életét az addigiaknál jobban korlátozó intézkedéseket bevezetni. A kormány úgy számolt,

A LEGROSSZABB FORGATÓKÖNYV ESETÉN 200 EZER KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTNEK KELL BIZTOSÍTANI A MEGFELELŐ EGÉSZSÉGÜGYI KAPACITÁSOKAT.

Az október 30-i rádióinterjújában a kormányfő továbbra is azt hangsúlyozta, hogy nem a szabályok szaporításában, hanem a meglévő szabályok betartatásában hisz. A kulcs a maszkviselésben van, a hatóságok pedig hosszú ideig voltak megértőek, segítőkészek, ezért szigorítják a járványügyi szabályok betartásának ellenőrzését.

A helyzet arra kényszerített bennünket, hogy tekintsük lezártnak a beszoktatást, ahogyan az óvodákban mondják. Mindenkinek hozzá kellett szokni a jelenlegi helyzethez, hétfőtől az ellenőrzéseknél új világ kezdődik. Eddig volt az, hogy a rendőr segít, elmagyaráz, kér, mostantól a büntetés jön

– fogalmazott Orbán Viktor.

Felgyorsult a vírus terjedése

Az egyre romló számadatokra reagálva azonban november 3-án a kormányfő rendkívüli jogrend életbe lépését jelentette be a Facebook-oldalán. A kormány arról is döntött, felkéri az Országgyűlést, hogy ezt a korlátozott idejű rendkívüli jogrendet hosszabbítsa meg 90 nappal.

Ha a vírus terjedése gyors, nekünk is gyorsnak kell lennünk

– jelentette ki. Egy nappal később a Facebook-oldalára feltöltött videójában Orbán Viktor ismételten hangsúlyozta, hogy miközben védekezünk a vírus ellen, az országnak és a gazdaságnak is működnie kell:

Ha összefogunk, és mindenki betartja a szabályokat, akkor a mostani szigorítások elegendőek, és nem lesz szükség újabb intézkedésekre.

Az események ezután azzal párhuzamosan gyorsultak fel, hogy a koronavírus-fertőzés számai egyre nagyobb ütemben növekedtek. A november 6-i rádióinterjújában Orbán Viktor bejelentette: döntés születik a halasztható műtétek átütemezéséről, hogy legyen elég orvos és ápoló a koronavírus-fertőzöttek ellátására.

Egy nappal később – két nappal a kemény szigorítások bejelentése előtt – egy facebookos videóban arról tájékoztatott: jó esély van arra, hogy európai, kínai és orosz vakcina is időben jusson Magyarországra, és a megfelelő ellenőrzés után elérhetővé tegyék azok számára, akik önkéntesen be akarják magukat oltatni.

Addig azonban hátravan jó néhány hét, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, ami történik körülöttünk

– emelte ki a kormányfő.

Míg az elmúlt hetekben a kormány járványügyi intézkedéseinek legfontosabb eleme a maszkviselés szabályozása és annak ellenőrzése volt, a most ismertetett kemény szigorítások mellett Orbán Viktor azt is közölte:

a maszkviselés önmagában már nem elég a járvány megfékezéséhez. 

Az Országgyűlés kedden dönthet arról, hogy megadja a kormány számára a 90 napos rendkívüli felhatalmazást. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a most bejelentett korlátozásokat 30 napra vezetik be, de szükség esetén ezeket meghosszabbítják.

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)